Kupres / Nadbiskup Vukšić predvodio misu

Euharistijsko slavlje uoči Obiteljskog dana i Dana djedova, baka i starijih osoba, u večernjim satima u subotu u crkvi Svete Obitelji u Kupresu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukušić  u zajedništvu s nadbiskupom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem i pomoćnim banjolučkim biskupom Markom Semrenom.

Vukšić je u svojoj propovijedi pozvao sve okupljene vjernike da mole za obitelji.

”Danas, kad smo okupljeni u ovoj crkvi, u kojoj se na osobit način štuje Sveta Obitelj, a u povodu podržavanja šestog dana molitve naše Biskupske konferencije za obitelji u svim našim župama i biskupijskim zajednicama, naravno da se sama od sebe u ovom razmišljanju nameće tema obitelji. Kada tome dodamo da smo ovih dana proslavili i blagdan svetih Joakima i Ane, Marijinih roditelja, a Isusova djeda i bake po majci, onda se dodatno čini vrlo važnim ne samo moliti, nego i razmišljati o našim obiteljima. Uz to sretna je okolnost da cijela Crkva ovih dana obilježava Dan starijih osoba, upravo djedova i baka, i tako u zajedništvu triju generacija moli za obitelj, u zajedništvu triju generacija živi obitelj i izgrađuje obitelj”, kazao je nadbiskup Vukšić u prigodnoj propovijedi.

Kazao je kako živimo u vremenu koje je nametnulo način života, ritam života i tempo života, kad je sve manje na taj način blagoslovljenih obitelji da mogu sretno živjeti zajedništvo triju generacija.

”Ritam života, način i obveze, traženje posla na raznim stranama po svijetu uvjetovali su da u naše vrijeme taj kršćanski ideal triju generacija obiteljskoga života, što naznačuje i upravo maloprije spomenuti način života Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa u zajedništvu s Joakimom i Anom, je sve dalje od onoga što je svakodnevnica naših obiteljskih okupljanja. Dovodi to do toga da na osobit način trpe djedovi i bake koji su uskraćeni za mogućnost imati u blizini svoje potomke kao što na svoj način žalosti i njihove unuke koji nisu ili sve su rjeđe u situaciji da mogu osjetiti blagi osmijeh djeda i bake i milovanje njihovih ruka. I dok zazivamo kršćanski ideal i molimo Božji blagoslov za sve obitelji koje na takav način imaju mogućnost živjeti i jednako zazivamo Božji blagoslov za sve one koji su prikraćeni za takav život da u stanju u kakvome jesu i zahvaljujući ritmu kojim je nametnut mogu živjeti vjernost supruga i supruge i održavati i vršiti svoje zadaće roditelja prema vlastitoj djeci i obratno da djeca mogu sa zahvalnošću izvršavati Božju zapovijed poštivanja oca i majke kako bi i njima zaista lijepo i sretno bilo u ovome životu”, rekao je vrhbosanski nadbiskup, javlja KTA.

Pozvao je vjernike da zazovu zagovor Blažene Djevice Marije  da milosrđe i blagoslov njezinog Sina siđe nad ovu generaciju ”ne samo hrvatskih katolika, nego katolika i ljudi općenito Europe i cijele zapadne civilizacije na putu njihova i našega zajedničkoga obraćenja u življenju kreposti djevičanstva i majčinstva”.

”Potrebno je dakle da ova gotovo pa nostalgična tvrdnja o marijanskom narodu ponovno postane stvarna činjenica, da postane svakodnevnica ovoga dijela Crkve Kristove”, poručio je nadbiskup Vukšić istaknuvši kako primjer Svete Obitelji, obitelji triju generacija, a na osobit način primjer Isusa, Marije i Josipa u življenju, obiteljskih krjeposti postaju vrlo hitni, vrlo potrebni i vrlo aktualni i u naše vrijeme.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio kardinal Vinko Puljić na temu obitelji.