Župa Sv. Ilije Proroka u Glamoču u Banjolučkoj biskupiji proslavila je svoga nebeskog zaštitnika

Proslava patrona župe Glamoč okupila je vjernike u srijedu, 19. srpnja, kako bi zajedno obilježili zaštitnika svoje župe, svetog Iliju. Svečanost je započela uz Svečanu misu uočnicu koju je predvodio prečasni Žarko Vladislav Ošap, župnik župe BDM u Banjoj Luci i Dekan Banjolučkog dekanata.

Koncelebraciju su činili domaći župnik vlč. Boris Ljevak, vlč. Darko Anušić, župnik župa Mrkonjić Grad i Liskovica, vlč. Davor Klečina, župnik župa Drvar, Bosansko Grahovo i Ključ, vlč. Zlatko Matić, župnik župa Stara Rijeka, Ljubija i Ravska te vlč. Ivo Martinović, župnik župa Odžak – Ćaić i Lištani.

Liturgijsko pjevanje animirala je muška klapa „Grga“ iz Posušja, koja je obogatila misno slavlje svojim pjevanjem.

U nadahnutoj homiliji, prečasni Ošap je istaknuo primjer svetog Ilije kao čovjeka koji je bio potpuno predan Božjem vodstvu. Govoreći o problemima s kojima se suočavamo i danas, naglasio je kako su oni slični onima iz Ilijina vremena.

Uz poziv okupljenima da slijede primjer svetog Ilije i odupru se svim iskušenjima lošeg, potaknuo je prisutne da izaberu slijediti jedinog pravog Boga.

Nakon misnog slavlja, u Domu kulture u Glamoču, uslijedio je kulturni program proslave patrona. Muška klapa „Grga“ iz Posušja održala je koncert hrvatske klapske pjesme koji je naišao na oduševljenje publike.

Na sam dan proslave nebeskog zaštitnika Glamoča, 20. srpnja, održano je svečano centralno misno slavlje koje je također predvodio prečasni Ošap. Koncelebrirali su fra Marko Jukić, član Franjevačkog samostana Gorica kod Livna, te vlč. Darko Anušić.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni mješoviti zbor pod ravnanjem s. Simplicije Šimić. Na misi su prisustvovale sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje djeluju u župi, veliki broj domaćih župljana, kao i predstavnici županijskih i općinskih vlasti, te gospodin Tomislav Vrdoljak, konzul Republike Hrvatske u Livnu.

Propovjednik je u svojoj gorljivoj propovijedi detaljno rastumačio život i djelovanje svetog Ilije, potičući sve vjernike, a posebno one na odgovornim službama, da ga slijede i ostanu čvrsti u vjeri pred izazovima suvremenog svijeta.

Pozvao ih je da ne popuste pred navalom iskrivljenih vrijednosti koje i danas nude razni sljedbenici Baala, nego da postojano ostanu svjedoci Božjeg spasonosnog plana za svakog čovjeka i cijeli svijet.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik je izrazio zahvalnost svojim župljanima i institucijama koje su pomogle u svečanom obilježavanju proslave nebeskog zaštitnika župe Glamoč.

Pozvao je prisutne na objed i druženje u dvorištu crkve, gdje su se okupljeni srdačno međusobno pozdravljali i razmjenjivali dojmove.

Tijekom proslave, župnik je također obavijestio nazočne o odluci uprave sestara Klanjateljica Krvi Kristove o premještaju s. Simplicije Šimić. Nakon trinaest godina plodnog djelovanja u župi kao vjeroučiteljica, orguljašica i sakristanka, s. Simplicija će biti premještena u župu Bihać. Župnik župe Glamoč zahvalio je sestri Simpliciji na požrtvovnom služenju zajednici te joj zaželio Božji blagoslov u novoj službi.

Proslava patrona župe Glamoč, obilježena vjerskim i kulturnim događajima, okupila je zajednicu u radosti i duhovnom zajedništvu, pružajući priliku za snažno duhovno iskustvo i zajedničku proslavu vjere.