Kurti: Više od 30 teško naoružanih osoba smo opkolili, pozivamo ih da se predaju

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u nedjelju nakon ubojstva kosovskog policajca da se u selu Banjska, u općini Zvečan na sjeveru Kosova, trenutno nalazi više od 30 teško naoružanih osoba, koje su došle na Kosovo da ratuju.

Kurti je nakon zasjedanja Vijeća za sigurnost Kosova povodom ubojstva kosovskog policajca Afrima Bunjakua na sjeveru zemlje, izjavio da napadi na kosovsku policiju i dalje traju.

-Tamo je najmanje 30 teško naoružanih osoba, profesionalnih vojnih ili policijskih snaga, koje je opkolila Policija Kosova i koje pozivam da se predaju našim sigurnosnim organima. Oni nastavljaju napadati našu policiju, nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija – rekao je Kurti.

On je na konferenciji za novinare prikazao nekoliko fotografija iz sela Banjska na kojima se, kako tvrdi Kurti, nalaze osobe koje nisu oružani civili, niti obični građani.

-Jasno je da ove uniformirane osobe, kojih je najmanje 30, iako se na njihovim uniformama ne vide distinkcije i amblemi, predstavljaju organiziranu formaciju koja je došla da se bori na Kosovu. Pozivam ih sve da se predaju kosovskim organima koji su ih opkolili u Banjskoj – rekao je Kurti.

Dodao je da se ove naoružane organizirane formacije nalaze u manastiru u Banjskoj i van njega, a osim njih na fotografijama se vide i vozila bez tablica.

– To su vozila koja ne posjeduju lokalni Srbi, niti bilo koji civil u našoj Republici. Ovo su dva kamiona koja su postavljena pored mosta kako bi blokirali promet – rekao je Kurti.

Dodao je da zbog činjenice da su naoružane osobe nosile maske na glavi, nisu mogli utvrditi o kome je riječ.

Dodao je i da je “Kosovo demokratska zemlja koja pripada svima bez obzira etničku pripadnost” i da su “ovakva kršenja ustavnosti, mira, života i dobrobiti građana nedopustiva”.