“Kvadrat stana 2200 eura, a cijela kuća se može naći već za 10 tisuća eura…”

‘Mislim da je tužno da mlade osobe koje rade, koje se trude da ne mogu si ni neki mali stančić priuštiti, a kamoli nešto veće’, kaže Osječanka Magdalena za RTL, prenosi Danas.hr

Za kvadrat novog stana u Slavoniji treba izdvojiti od 1600 do 2200 eura. Pa se mnogi odluče za adaptaciju starih kuća. Može ih se pronaći već za deset ili primjerice 30 tisuća eura.

“Evo jedna kuća koju prodajem je novijeg datuma, čvrsta gradnja, trosobna, oko 75 kvadratnih metara na parceli od 500 kvadrata i cijena je 38 tisuća”, kaže Duško Grgur, vlasnik agencije za promet nekretninama.

Malo više, oko 40 tisuća eura, vlasnici su tražili za nekretninu u Antunovcu kod Osijeka. Na parceli od 2400 kvadrata, stambenog prostora oko 75 kvadratnih metara.
“Ta kuća je baš prodana, ljudi su se dogovorili. Drago mi je da su je kupili mladi ljudi”, doaje Grgur.

I njegov kolega slaže se da je prošlo vrijeme kada su se nekretnine prodavale u bescjenje. “Možemo reći da su cijene narasle, da su definitivno prošla neka vremena gdje su nekretnine bile baš onako prodavane u bescjenje”, kaže Krunoslav Šabić, vlasnik agencije za promet nekretninama.

Porast potražnje za stanovima u Slavoniji bare u jednom segmentu je pozitivan – mnogo mladih odlučilo je ostati,. U Antunovcu, mjestu od 3400 stanovnika, trude se biti privlačni mladim obiteljima. Oko 130 djece je u vrtićima i imaju oko 300 školaraca.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski kaže da sva djeca imaju pravo upisa u vrtić. “Krenuli smo tako i s proširenjem i izgradnjom samog vrtića, a tu je i škola, ljekarna,imamo i gradski prijevoz, znači sve ono što je potrebno mladim obiteljima za nekakav normalan život”, objašnjava načelnik Antunovca. Zajedno s Osječko-baranjskom županijom sufinanciraju i kamate na kredite.

“Ako je kamatna stopa 2,75 to izgleda ovako – 1 posto županija, 1 posto grad ili općina, dakle lokalna samouprava – 0,75 posto naši sugrađani plaćaju kamatu”, kaže Mato Lukić(HDZ), zamjenik osječko-baranjskog župana. U Antunovcu promišljaju i ponuditi zemljišta investitorima koji bi mladima nekretnine gradili po povoljnijim cijenama. Ulaganje u mlade, ali i u nekretnine uvijek je, kažu, isplativo.

Večernji.ba