Livnjaci u Župi Čuklić u velikom broju proslavili blagdan sv. Ante

Župa Čuklić proslavila je svog zaštitnika, svetog Antu Padovanskog, pod duhovnim vodstvom bosanskog franjevca, dr. fra Drage Bojića.
Održana je trodnevna priprava održana uoči svetkovine, a na sam dan svetkovine sv. Ante, fra Drago je predvodio tri svete mise. Kao što je tradicija, veliki broj vjernika iz livanjskog kraja okupio se u Čukliću kako bi proslavili ovaj važan blagdan.

Fra Drago je u svojim propovijedima uputio poruke ohrabrenja i evanđeoske nade hodočasnicima i štovateljima sv. Ante u izazovnim vremenima modernog života. Naglasio je važnost tradicionalnog načina života te pozvao okupljene da cijene i njeguju duhovnost koju su naslijedili od svojih predaka. Istaknuo je vrijednost jednostavnosti, skromnosti i poniznosti te potaknuo vjernike da svoju vjeru istaknu kroz svakodnevno življenje.

Tijekom trodnevnice, veliki broj ljudi iz cijelog livanjskog kraja hodočastio je pješice kako bi se poklonio svetom Anti i zamolio za zagovor u različitim nakanama. Fra Drago je prenio riječi svetog Ante: “Slijedi me! – poziva Isus – jer ja poznajem dobar put kojim ću te voditi. Samo je put poniznosti put mudrosti. Svaki drugi put je put ludosti, jer je put oholosti i propasti.”

Na kraju mise, vidjeli smo prekrasan prizor tradicionalnog blagoslova djece. Mali Livnjaci i Livanjke su se okupili pred oltarom kako bi fra Drago zazvao Božji blagoslov po zagovoru svetog Ante na njih i njihove obitelji. Iako je livanjski kraj poznat po iseljavanju, ulice i sela su sve prazniji i pustiji, no unatoč tome, okupljanje u Čukliću pokazuje da Livno i dalje živi i da još uvijek vjeruje i nada se boljem sutra uz zagovor svog dragog sveca, svetog Ante Padovanskog.

Autor: CroExpress/Ivan Novokmet
Datum objave: 14.06.2023.