Miroslav Vasilj: Židovi dolaze da preotmu naše prirodne resurse

Treći je dan Međunarodnog sajma gospodarstva. Moglo bi se reći nikad uspješnijeg. Grad je živnuo. Pun je ljudi. Stalno se nešto događa. Mostar je pokazao da vrijeme sajmova nije iza nas.

A ovogodišnja zemlja partner je Država Izrael. No otkud te visokorazvijene države na Balkanu? Što je njezin gospodarski interes u Mostaru, Hercegovini, Bosni i drugim zemljama u ovom dijelu Europe?

Piše: Miroslav Vasilj

Možda je to ponajbolje opisala veleposlanica Države Izrael sa sjedištem u Tirani, a koja pokriva i BiH, njezina ekselencija Galit Peleg u  intervjuu Jurici Gudelju u emisiji Fokus definiravši to na ovaj način:

1. Voda – imate puno vode. Mi imamo malo vode, ali znamo kako njome upravljati.
2. Poljoprivreda – u BiH puno ljudi živi od poljoprivrede. Izrael ima vrlo razvijenu tehnologiju za poljoprivredu. Puno je izraelskih tvrtki zainteresirano za investiranje u poljoprivrednu tehnologiju, unaprjeđenje proizvodnje i njezine kvalitete. Sve to u skladu sa standardima koji mogu otvoriti nova tržišta bilo EU-a ili Izraela.
3. IT sektor – svi govore o sigurnosti na internetu. IT je uključen u sve što danas u životu radimo. Bilo da štitimo energetske ili bolničke usluge.
4. Energetika – na području energije imate vjetar, sunce, vodu. Imate sve ono što netko tko se bavi energijom može poželjeti. Izraelske tvrtke dolaze s novom tehnologijom i puno znanja.
5. Medicina – i to je područje u kojem je Izrael u prednosti i za koje partnere može pronaći ovdje.

Za sve ovo potrebno je obrazovanje i ulaganje u obrazovanje – s razlogom je objasnila veleposlanica Peleg. Ali tko će to objasniti našim političarima u BiH od kojih većina na osnovno, srednje, visoko obrazovanje, znanost i istraživanja gledaju kao na trošak, a ne kao na priliku.

Ne bez razloga jedan od utemeljitelja Izraela Shimon Peres je rekao kako su Izraelci naučili da su „blaga skrivena u nama mnogo veća od bilo čega što možemo pronaći u tlu.“ I zaista je tako.

A o geopolitičkim, sigurnosnim i drugim razlozima zašto će Izrael, koji slavi 75 godina svoga postojanja, biti sve prisutniji u Mostaru te Bosni i Hercegovini kako je to najavila izraelska veleposlanica više u jednom od idućih tekstova.

Ovaj završimo s riječima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a koji se videom obratio na otvaranju mostarskog sajma poručivši – „smatramo da ako se Izrael sa svojim tehnološkim mogućnostima i vaše zemlje sa mnogim talentima zajednički udruže, možemo imati suradnju od uzajamne koristi.“ Neka bude tako!