Molitva muškaraca u središtu Zagreba “za prestanak pobačaja” vs. prosvjed žena

Kao i svake prve subote u mjesecu, i danas je na glavnom zagrebačkom trgu najavljena molitva, odnosno muška krunica, a s njom je najavljen i prosvjed Ženske mreže.

Kako je navela udruga Vigilare, molitva će započeti u 8.30 sati na Trgu bana J. Jelačića, a molit će se:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.

3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.
5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
6. Za duše u čistilištu.
7. Za osobne nakane.

Udruga poziva i ostale hrvatske gradove da mole s nama i ove prve subote u mjesecu te dodaju kako ovaj “miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite”, te se ograđuju od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike”.

To su istaknuli jer je Ženska mreža Hrvatske najavila prosvjed protiv molitelja u isto vrijeme.

“Zahtjev muškaraca koji će prosvjedovati na Trgu bana Jelačića za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski. Prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem odnosno diskriminacijom žena je, sukladno pozitivnom zakonodavstvu, trebao biti zabranjen. Javnosti ćemo simboličnom akcijom pokazati da ne pristajemo ni na čije zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju. Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu! Ženska mreža Hrvatske inzistira na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava”, poručuju iz Ženske mreže.