VIDEO / Rješenje za grijanje u Livnu – da Grad vrati toplanu u svoje vlasništvo

Zbog smanjenog broja korisnika usluga Gradske toplane u Livnu bi idućih dana moglo doći i do obustave isporuke toplinske energije. Priopćilo je to Javno poduzeće Komunalno Livno, koje, umjesto dobiti, iz mjeseca u mjesec gomila gubitke.

Livno: Usred zime prestaje s radom gradska toplana
JP Komunalno d.o.o. Livno će zbog nedovoljnog broja korisnika i neodrživosti sustava prestati proizvoditi i isporučivati toplinsku energiju korisnicima na području Grada Livna. Kako je priopćeno iz tog poduzeća, isporuka grijanja prestat će za tjedan dana. Inače, problemi su počeli u listopadu pro&s…
Poremećaji na tržištu energenata, inflacija i problemi s dobavljačima drvne sječke rezultirali su ovosezonskim sto postotnim poskupljenjem toplinske energije za kućanstva, odnosno 235 posto za pravne osobe u Livnu. Rezultat je smanjen broj korisnika – i to onih najvažnijih.

Kako kaže Filip Milić, direktor JP Komunalno Livno, bolnica, policija, javne institucije – koji troše veliku količinu energije – našli su alternativna rješenja: „Energije je prodano manje nego isti period prošle godine“.

Korisnici koji su ostali vjerni toplani, plaćanjem svojih računa pokrivaju tek 10% mjesečnih troškova, tako da s proizvodnjom energije rastu i dugovi.

„Za 15 dana jedanaestog mjeseca gubitak je 20.800 i nešto maraka, za 12. mjesec smo imali 38.000 maraka, za 1. mjesec – danas idu izlazni računi, ulazni su poznati, imat ćemo točnu informaciju. Znači, mi gomilamo gubitke“, ističe Milić.

Da je takav način toplifikacije neodrživ, suglasni su i u Gradskoj upravi.

„Komunalno je do sada radilo to dobro, ali ima problem sa nabavom sječke, odnosno plaćanja računa, i u vrlo kratkom periodu vjerojatno neće biti u mogućnosti više nabavljati sječku. Tijekom sljedećeg tjedna pokušat ćemo još iznaći rješenje“, kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH).

Problem je i to što je 90% toplane u vlasništvu privatne tvrtke koja je zbog vlastitih problema prestala s toplifikacijom, pa su Grad i komunalno poduzeće to radili iz tuđeg prostora. Jedno od rješenja je da Grad vrati toplanu u svoje vlasništvo.

„Mi jesmo zainteresirani, to je jako važan projekt za Livno, institucije i građane, ali moramo imati transparentnu ponudu sa jasnim detaljima, da znamo u šta se upuštamo i šta preuzimamo. Bez toga ne možemo ulaziti u nekakve nejasne angažmane“, napominje Čondrić.

Građani, pak, drže kako je nedopustivo kršenje ugovora u kojemu stoji da će toplinska energija biti isporučivana do 30. travnja.

„Meni kao korisniku, a i svim drugima s kojima sam razgovarao, smeta to što ljudi iz komunalnog poduzeća nisu napravili jednu ozbiljnu kalkulaciju, da se zna na čemu smo, a ne usred zime potpisano jednostrano raskidati“, poručuje Nikola Džido.

Za Dragana Keškića JP Komunalno je najmanje krivo. Prema njemu bi Grad ili Gradsko vijeće trebali naći rješenje.

„Ako smo već Livno proglasili gradom i dobili status grada, onda treba biti grad. A toplana je jedan od simbola urbanog življenja“, dodaje Džido

Zbog duga od 200 tisuća maraka dobavljač iz Banje Luke već je najavio obustavu isporuke sječke, pa bi Livnjaci usred zime mogli ostati i bez grijanja.

federalna.ba