Može li radar snimiti više vozila u jednom trenutku?

Vozači se često pitaju može li kamera za nadzor brzine u prometu u isto vrijeme snimiti više vozila koja se kreću brzinom višom od dopuštene?

Stručnjaci kažu kako radar može snimiti više vozila odjednom. Na cestama s više trakova kamera za brzinu može mjeriti brzinu nekoliko vozila.

To nije problem za moderne sustave za mjerenje brzine. Tehnologije kao što su indukcijske petlje, radar ili lasersko mjerenje koriste se za mjerenje brzine vozila u više prometnih traka. Indukcijske petlje koriste se i na semaforima.

Većina kamera za kontrolu brzine može nadzirati nekoliko traka, ali obično mjere i snimaju samo jedno vozilo u određenom trenutku. Paralelna vožnja istom prevelikom brzinom, iako rijetko, može uhvatiti oba vozača. Isto vrijedi i ako spori automobil vozi pored brzog na razini kamere.

Ako se na fotografiji radara vide dva vozila, često se ne može točno utvrditi koji je automobil išao prebrzo. U takvim slučajevima mora se dokumentirati cjelokupno mjerno područje.

S druge strane, kamera za mjerenje brzine zahtijeva vrlo malo vremena za obradu podataka, prenosi “FenixMagazin”. U većini slučajeva moguće je da će se radar ponovno aktivirati odmah nakon obrade podataka.

(www.jabuka.tv)