Na pripremama Dinama otkriven novi livanjski dragulj. Trči više od svih, igra ‘osmicu‘, agresivan je i namješta golove

Ne sjećamo se da je Dinamo na bilo kojim, zimskim ili ljetnim pripremama imao toliko mladih igrača. Jakov Gurlica, Luka Lukanić, Marko Soldo, Anes Krdžalić, Luka Vrbančić, Bartol Barišić, Gabrijel Rukavina, Fran Topić, Petar Sučić

Neki su bili dio modre momčadi i prošle sezone, neki su stigli s raznih posudbi. Svima oni na Brdu kod Kranja sanjaju isti san. Ostati u Dinamu, ostati kod Igora Bišćana. Naravno da će san uskoro, nakon priprema postati java.

Sasvim je logično da svi ovi nabrojeni mladi dečki neće moći i dalje participirati u Bišćanovom rosteru, da će morati na daljnje posudbe.

Zašto je bilo toliko mladih igrača na ovim ljetnim pripremama?

Iz jednostavnog razloga jer je Bišćan morao popuniti kadar igrača s obzirom na činjenicu da se startom pripremnog razdoblja mnogo toga događali u svijetu nogometa.

Igrala se završnica Lige nacija u kojoj je uspješno participirala Hrvatska Zlatka Dalića, igralo se Europsko U-21 prvenstvo, igrale su se europske kvalifikacije.

No predviđa se da bi neki mogli i ostati. Na prvoj pripremnoj utakmici protiv Kopra iznimno se dopao veznjak Petar Sučić (19). Pretrčao je najviše od svih Dinamovih nogometaša, čak 12,737 metara, oduzeo je mnogi lopti, započeo akciju za prvi pogodak, bio je agresivan, brz, baš onakav tip igrača kakve traži Igor Bišćan.

Pitali smo ga jučer nada li se ostanku u rosteru prve momčadi nakon ovih slovenskih priprema ili će opet morati na posudbu?

– Za sada mi dobro ide na pripremama, potrudit ću se, dati ću sve od sebe kako bih ostao u rosteru ove Dinamove momčadi. Ako će trener smatrati da je to dovoljno da me zadrži, nitko sretniji od mene. U suprotnom, Bože moj, idemo dalje…. – kaže nam u uvodu Sučić.

Naravno, ambicije mladog igrača su velike.

– Jasno, kao i svaki igrač koji je ovdje na pripremama imam cilj ostati, biti zadržan. Svi mi pokušavamo dati maksimalno što se može kako bi zadobili trenerovo povjerenje. On će na koncu donijeti odluku.

Sučić je bio na posudbi u mostarskom Zrinjskom, uzeo je prošle sezone s najboljim bosansko-hercegovačkim klubom dvostruku krunu, prvenstvo i kup.

Doznajemo koliko bi Dinamo mogao koštati igrač s drugog kraja svijeta. Mnogi nam se javljaju s istim pitanjem

– Stvarno mi je super bilo u Zrinjskom. Bila je to moja prva seniorska sezona, ali sam se iznenadio kvalitetom lige. Istina, znao sami prije da tamo ima kvalitetnih momčadi, ali je bilo bolje nego što sam mislio. Odigrao sam puno utakmica, osjetio jake duele, pravi seniorski nogomet. Na kraju smo osvojili duplu krunu, mogu samo biti jako zadovoljan svime u Zrinjskom.

Zrinjski je prvak BIH, Dinamo Hrvatske. Eto, sad ste na pripremama Dinama. Je li velika razlika u kvaliteti ta dva šampionska kluba?

– Naravno da Dinamo ima veću kvalitetu, ovdje igraju mnoge velike zvijezde. Ovdje su apsolutno svi igrači visoke klase, u tjelesnom i taktičkom smislu, vrhunskog nogometnog znanja. Što baš nije slučaj u Zrinjskom. Ali to i jest logično, ne mogu igrači Zrinjskog biti na razini kluba kao što je Dinamo koji je prošle sezone igrao skupinu Lige prvaka. Ali kad se radi o Bosni i Hercegovini, Zrinjski je daleko najkvalitetniji.

Petar je vezni igrač, koja mu je omiljena pozicija? Šestica, osmica?

– Igrao sam šesticu, osmicu i desetku. Najviše volim igrati na poziciji osmice. Ali definitivno mogu pokriti više pozicija.

Nego, da li uvijek pretrči onako puno kao protiv Kopra, kad je uhvatio skoro 13 kilometara?

– Iskreno, to je moja uobičajena kilometraža. Uvijek trčim preko 12 kilometara po utakmici. Tako je bilo u Zrinjskom. Ali kad se igra utakmica uopće o tome ne razmišljam, igram, samo igram… Na kraju rezultat ispadne onakav kakav jest.

Petar Sučić je rođen u Livnu, rodnom mjestu izbornika Zlatka Dalića, Kaže nam da ga je imao priliku upoznati. Igra za mladu U-21 reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nitko ga nikada nije pozvao braniti boje Hrvatske.

Sportske-Jutarnji list