Na sljedećem SP 2026. godine, 12 skupina po četiri reprezentacije

Na idućem Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi nastupit će 48 reprezentacija koje će biti podijeljene u 12 skupina po četiri selekcije, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Vijeće krovne nogometne organizacije sastalo se uoči 73. Kongresa FIFA-e u Kigaliju u Ruandi i donijelo je nekoliko važnih odluka.

Svakako najvažnija odluka se odnosi na format natjecanja na idućem World Cupu 2026. Već se znalo kako će u Meksiku, SAD i Kanadi sudjelovati 48 reprezentacija, čak 16 više nego na posljednjem SP-u u Katru.

Međutim, vagalo se između dva modela natjecanja, a na koncu je odlučeno kako će reprezentacije biti podijeljene u 12 skupina po četiri, a ne u 16 skupina po tri.

Dalje će proći po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine, te osam najboljih trećeplasiranih momčadi.

“Nakon temeljitog pregleda koji je uzeo u obzir sportski integritet, dobrobit igrača, putovanje momčadi, komercijalnu i sportsku privlačnost, kao i iskustvo tima i navijača, Vijeće FIFA-e jednoglasno je odobrilo predloženu izmjenu formata natjecanja FIFA Svjetskog prvenstva 2026. iz 16 skupina od po tri reprezentacije u 12 skupina od po četiri ekipe. Prve dvije i osam najboljih trećeplasiranih timova prolaze u drugi krug od 32 ekipe. Revidirani format umanjuje rizik od tajnih dogovora i osigurava da sve momčadi igraju najmanje tri utakmice, te osigurava uravnoteženo vrijeme odmora,” poručili su iz FIFA-e.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno