Najskuplji prodani traktor stoji preko 400 tisuća, a bik Ogi čak 25 tisuća eura

Na 24. izdanju Proljetnog sajma u bjelovarskom Gudovcu ove je godine bilo više od 400 izlagača. Među izloženom poljoprivrednom mehanizacijom našao se i traktor vrijedan preko 400 tisuća eura. Stroj sa 420 konjskih snaga i svom opremom potrebnom poljoprivredniku, posjetitelji sajma su opisali kao “najbolji traktor na tržištu” i pronašao je svog novog vlasnika. Uz ovaj skupocjeni primjerak na sajmu su se mogli pronaći kombajni vrijedni preko 250 tisuća eura prenosi RTL Danas. Osim mehanizacije na sajmu su bile izložene i životinje, a među njima su najveću pažnju privukla Salers goveda. Pet godina star bik Ogi, težak više od tonu, vrijedi između 20 i 25 tisuća eura. Sajam traje još dva dana do nedjelje, 26. ožujka. i očekuje se da će ga obići više od 30 tisuća ljudi.

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je podsjetila na mjere pomoći poljoprivrednicima u sklopu četvrtog paketa mjera pomoći Vlade RH, a poseban naglasak stavila je na nadolazeće promjene u sustavu poticaja. „Nalazimo se na početku kampanje za jedinstvene zahtjeve za potporu. Ovo je godina prijelaza i promjene, a mi ćemo osigurati da nijedan poljoprivrednik ne ostane bez ijedne potpore”, poručila je Vučković. Osvrnula se i na strateški plan poljoprivrede vrijedan 3,8 milijardi eura naglasivši da je Republika Hrvatska vlastiti udio u tomu programu povećala s 15 na 20 posto te tako poljoprivrednicima omogućila veća sredstva.

„Osigurali smo dovoljno novca za one koji žele investirati i donijeti strukturne promjene u hrvatskom gospodarstvu”, kazala je ministrica Vučković te najavila da će Ministarstvo poljoprivrede sudjelovati i u unaprijeđenju infrastrukture Bjelovarskog sajma. Odmah nakon svečanog otvorenja ministrica je uručila 15-ak ugovora za programe ruralnog razvoja i to najviše u sektoru mliječnog govedarstva.

U sklopu sajma Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo 5,6 milijuna eura vrijedne ugovore iz Programa ruralnog razvoja. “Tradicionalni proljetni međunarodni bjelovarski sajam prava je prilika da zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrijednom trudu i radu u izazovnim vremenima, ali i uručimo nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna eura”, istaknula je ministrica Vučković.

Večernji.ba