Napad u Bosanskoj Krupi: Pas se otrgnuo s lanca pa izgrizao muškarca

Muškarac je u ovom napadu pretrpio nekoliko ugriza po nogama, a pošto je zbrinut u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi, upućen je u KB u Bihaću

Na lokalitetu naselja Mahmića Selo, blizu Bosanske Krupe, pas se otrgnuo s lanca i ugrizao 61-godišnjeg muškarca.

Prema informacijama iz policije, pas je u vlasništvu K.S., koji se trenutno nalazi na privremenom radu u Sloveniji i u trenutku događaja nije boravio u Bosanskoj Krupi.

Muškarac je u ovom napadu pretrpio nekoliko ugriza po nogama, a pošto je zbrinut u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi, upućen je u KB u Bihaću, pišu Nezavisne novine.

Iz policije su naveli kako će protiv vlasnika biti poduzete zakonom propisane mjere.

Situacija po pitanju pasa lutalica u Bosanskoj Krupi kulminirala je posljednjih mjeseci kada je došlo do više napada čopora ovih životinja na ljude, pa je tako zabilježen i napad na 12-godišnjeg dječaka, te majku s bebom.

poster
O ovoj temi zasjedalo je i Gradsko vijeće, te donijelo nekoliko zaključaka. Od građana je zatraženo da svoje pse, ako se nalaze na javnim površinama, čipuju i upišu u važeći registar pasa ili će se u suprotnom oni smatrati napuštenim životinjama.

Gradonačelnik i gradske službe zaduženi su pripremiti izmjene zakona i odluka o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području Bosanske Krupe, kako bi se zabranilo njihovo hranjene na javim površinama i za to utvrdile kaznene odredbe.

Od Policijske stanice Bosanska Krupa traži se da postavi policijske punktove na ulazu u ovaj grad kako bi se spriječio dovoz napuštenih i izgubljenih pasa s područja drugih općina i gradova.

Jedan od zaključaka je i da se uputi inicijativa Parlamentarnoj skupštini BiH s ciljem izmjene i dopune Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kako bi se više slobode u rješavanju ovih problema prepustilo jedinicama lokalne samouprave.

Od izvršne vlasti je također zatraženo da utvrdi mjere i radnje kako bi se ovaj problem napokon započeo rješavati.

Broj pasa na ulicama ovoga grada značajno se povećao poslednjih mjeseci, a u Bosanskoj Krupi ne postoji sklonište za napuštene životinje gdje bi se oni eventualno mogli smjestiti. Iste ovakve probleme s psima lutalicama, dijele i svi drugi gradovi i općine na području USŽ.

Večernji.ba