Nemojte sjediti prekriženih nogu, stručnjak za anatomiju objasnio je zašto

Vjerojatno sjedite prekriženih nogu. Postoje dva načina na koje možemo prekrižiti noge dok sjedimo – u koljenu ili gležnju. Science Alert je istražio je li ta poza, koliko god ona bila udobna, dobra za naše zdravlje i držanje – piše N1.

Istraživanja pokazuju da sjedenje prekriženih nogu može povećati iskrivljenost kukova pa jedan kuk može biti viši od drugog. Ova poza također mijenja brzinu kojom se krv kreće kroz žile u potkoljenicama, što povećava rizik od krvnih ugrušaka. Većina istraživanja pokazuje da je križanje nogu u koljenima gore od onog u gležnjevima.

Sjedenje prekriženih nogu u koljenima može izazvati porast krvnog tlaka zbog taloženja krvi u venama, zbog čega srce mora jače raditi. To pak može povećati rizik od oštećenja krvnih žila.

Što češće i dulje sjedite s prekriženim nogama, vjerojatnije je da će doći do dugoročnih posljedica u dužini mišića i razmještaju kostiju u zdjelici. Zbog načina na koji je naš kostur povezan, križanje nogu može rezultirati i iskrivljenošću kralježnice i ramena.

Pozicija glave također može postati iskrivljena zbog promjena pozicije kostiju u vratu, budući da kralježnica mora kompenzirati kako bi vaš centar gravitacije ostao iznad zdjelice.

Ni vrat nije imun – jedna strana tijela bit će slabija od druge. Ista neravnoteža može postati vidljiva u mišićima zdjelice i donjeg dijela leđa kao rezultat lošeg držanja i pritisaka i stresa na tijelo izazvanih sjedenjem prekriženih nogu.

Sjedenje prekriženih nogu dulje vremena povećava vjerojatnost za razvoj skolioze (iskrivljenosti kralježnice) i drugih deformacija, a također može izazvati i bolno stanje koje pogađa vanjsku stranu boka i bedra.

Postoje i dokazi da sjedenje prekriženih nogu negativno utječe na proizvodnju sperme – temperatura testisa mora biti između 2 i 6 stupnjeva niža od standardne tjelesne temperature.

Sjedenje podiže temperaturu testisa za 2 stupnja, a križanje nogu za još 3.5 stupnjeva. Studije navode da povećanje temperature testisa smanjuje i kvalitetu i broj spermija.

Valja napomenuti i da je zbog anatomije ženama mnogo lakše sjediti prekriženih nogu – piše N1.