Nijedan tanjir nije se razbio u zgradi koju je on napravio: Nalazi se u epicentru zemljotresa u Turskoj

Turska danima govori o mladom izvođaču radova, čije su zgrade među rijetkima koje se nisu srušile u zemljotresu, dok je stanje u radnji u prizemlju zgrade šokiralo i vlasnika.

Iz Turske stiže nevjerovatna priča o dvije zgrade koje i dalje stoje uspravno u Kahramanmarašu, epicentru dva razorna zemljotresa u Turskoj, i prodavnici staklenih predmeta u jednoj od njih, u kojoj nijedan tanjir nije razbijen.

Prodavnica u Kahramanmarašu postala je tema broj jedan na društvenim mrežama nakon što je CNN Turk objavio ovu nevjerovatnu priču.

I ostali novinari otišli su da se uvjere u to, a kako prenosi Hurriyet, u toj ulici u kojoj se nalazi i radnja ima puno razaranja od zemljotresa, dok ona stoji čitava.

“Kako je to moguće”, pitali su se ljudi sve vrijeme.

Radnja “Eva Home” nalazi se u prizemlju zgrade, bila je zatvorena i sve je bilo na svom mjestu.

Zgrada u kojoj se nalazi radnja također stoji uspravnom, dok se ista zgrada nalazi pored nje.

Turska danima govori o mladom izvođaču radova Mehmetu Akinu Onculi (41), čije su zgrade među rijetkima koje se nisu srušile u zemljotresu. On je predsjednik Oncul Yapı A.S, koja je napravila ove blokove, sa svojom obitelji je u građevinarstvu od 2005. godine.

Oncul je rekao da je dobio mnogo zahvalnosti i čestitki.

“Prije svega, naš bol je veliki, naša sućut našoj naciji. Trudimo se da svoj posao radimo u skladu sa našim projektima i zakonskom regulativom. Uvijek smo na poslu sa našim tehničkim osobljem. Pridajemo značaj inspekcijama i kontrolama u svakoj fazi naše izgradnje. Kao kompanija nastavljamo sa našim aktivnostima u Kahramanmarašu. Srećom, nismo imali teško oštećenu zgradu u zemljotresu”, rekao je on.

On je rekao da su njegove zgrade primjer kako bi trebalo da bude, ali da ima loših primjera. Mnogi su ga pitali kako su se druge zgrade srušile, a njegova nije.

“Izvođači grade po zakonu. Kako je predsjednik objasnio, 98 posto porušenih objekata izgrađeno je po zakonima i propisima prije 1999. godine. Osim toga, ako je zgrada na pukotini, sigurno će biti oštećena koliko god da je jaka. Na primjer, u zemljotresu u San Francisku 1989. godine, policajac na motociklu vozio se širokim asfaltnim putem, koji se otvorio i policajac je upao u njega. Ne daj Bože, ako se takva situacija dogodi nekoj zgradi, tu ne možete ništa da uradite. Nismo uradili ništa dodatno, samo smo uradili ono što je trebalo. Radimo zajedno sa građevinskim inženjerima i arhitektama. Ovo je timski rad”, poručio je mladi izvođač.

Cengizan Kabul, vlasnik radnje, opisao je scenu koja ga je iznenadila na jutro zemljotresa.

“Bio sam iznenađen kao i svi. Dan nakon zemljotresa otišao sam do radnje i bio šokiran. Sve je bilo onako kako sam ostavio. Ni u magacinu nije ništa razbijeno. Prodavnica je u nedjelju bila zatvorena. Baš kao što sam je ostavio u subotu uvečer, tako sam je pronašao i u utorak”, rekao je vlasnik za Hurriyet.

titox.net

https://relax-portal.info/zracna-luka-frankfurt-traze-se-sezonski-radnici/