Nova sutkinja preuzela suđenje protiv Milorada Dodika

Suđenje u postupku koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, umjesto suca Mirsada Strike, preuzela je sutkinja Sena Uzunović.

U rasporedu suđenja na internet stranici Suda BiH stoji da je sudac zadužen za ovaj postupak Uzunović.

Sud BiH odbio je ranije zahtjeve obrane predsjednika RS za izuzeće suca Strike, kao i za izuzeće sedam sudaca ovo suda. Naknadno, Strika je sam odlučio napustiti ovaj predmet.

Uzunović je na dužnost suca Suda BiH stupila 8. kolovoza 2022. godine.

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je u 13 sati počeo pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pretres će biti održan samo za Dodika, nakon četiri odgađanja glavnog pretresa.

Dodikov odvjetnik Goran Bubić izjavio je ranije Srni da će obrana stav o svemu iznijeti na današnjem pretresu.

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sa predmetom predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji su razdvojeni na ročištu 17. siječnja na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Sud BiH odbacio je mogućnost da se ponovo spoji predmet i da im se sudi zajedno.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. srpnja prošle godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Dodikova obrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.