Odabrali stručnjaci: Najzdravije voće je ono na koje nikada ne biste pomislili

Najzdravijim voćem proglašena je rajčica.

U salatama, umacima, juhama – rajčica je namirnica koja često na razne načine krasi naše tanjure. Iako je kulinarski gledano često svrstavamo u povrće, znanstveno gledano rajčica je voće. No, ono što je manje poznato jest da je rajčica, prema istraživanju Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zapravo najzdravije voće prema sadržaju hranjivih tvari, piše Euro.ESEuro.

Prema CDC-ovom ocjenjivanju nutritivne gustoće 41 vrste voća i povrća temeljenom na sadržaju vitamina i minerala, rajčica zauzima vrh ljestvice među voćem.

Rajčica je bogata antioksidansima i hranjivim tvarima. Crvena boja rajčice potječe od tvari nazvanih polifenoli i karotenoidi, koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Ova svojstva pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, snižavanju krvnog tlaka i “lošeg kolesterola”.

Antioksidansi u rajčici također mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem sunca te poboljšati opće zdravlje kože. Rajčica je izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, E, A, kalij, folnu kiselinu i vitamin K.

poster
Vitamin K i kalcij važni su za zdravlje kostiju i održavanje snažne strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u rajčici važni su za zdravlje očiju i mogu pomoći u prevenciji problema poput makularne degeneracije povezane s dobi.

Rajčica je također izvor vlakana koja su ključna za održavanje zdravog i redovitog probavnog sustava. Osim toga, rajčica je niskokalorična, bogata vodom i vlaknima te može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Inače, CDC-jeva kategorizacija voća i povrća temelji se na količini 17 hranjivih tvari u porciji od 100 kalorija. Rajčica je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Rajčica je teška 60 grama, sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata.

Uz rajčicu, na popisu najzdravijeg voća nakaze se i:

Limun: Bogat vitaminom C, pomaže u smanjenju rizika od određenih vrsta raka i bolesti srca. No važno je ne pretjerivati jer kiselost limuna može oštetiti zubnu caklinu i izazvati probavne smetnje.

Naranča: Također bogata vitaminom C, sadrži i male količine vitamina B6, kalija i kalcija te je važna za zdravlje mozga, srca, živaca i kostiju.

Jagode: Osim vitamina C, sadrže antocijanine, antioksidanse koji igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja mozga i sprečavanju razvoja Alzheimerove bolesti.

Limeta: Bogata vitaminom C i može se koristiti u kuhanju, pečenju ili kao ukras. Važno je ne pretjerivati u konzumaciji zbog visoke kiselosti voća.

Grejp: Sadrži vitamin C, vitamin A i folnu kiselinu te pomaže u kontroli razine šećera u krvi, kolesterola i zdravlju probave.

Večernji.ba