Svećenik koji je vrijeđao migrante se ispričao zbog “teških riječi”: Duboko žalim ako sam izazvao povredu vjerskih i ljudskih osjećaja

U mjestu Plehan kod Dervente fra Mate Vincetić je u propovijedi vrijeđao migrante, ali i pripadnike drugih religija. Danas se ispričao svima koje je svojim riječima povrijedio.

“Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećanja.

To nije nikako i nipošto bila nakana ove moje propovijedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isječka. Tumačeći, naime, Kristove ‘teške riječi’ upućene jednoj ženi poganki u evanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo ‘teške riječi’ kao i nespretan i nesretan primjer u pokušaju suvremene kontekstualizacije razumijevanja Kristova doba i vremena”, naveo je fra Mato te dodao: “Duboko žalim zbog toga ako su ove moje ‘teške riječi’ i nespretan primjer izazvale povredu vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika.

Tkogod je poslušao moju cijelu propovijed znat će da sam tu govorio o univerzalnosti kršćanske poruke upućene od Isusa za ljude svih vremena i prostora, kao i to da je vjera u Boga za nas vjernike i sljedbenike Isusa Krista ‘conditio sine qua non’ kako za sretan ovozemaljski, tako i za blaženi nebeski život.”

Podsjetimo, misi na kojoj je izrečen sporni govor prisustvovali su vjernici iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

Dnevno.ba