Odjel za brak i obitelj MIZ Livno: Kompletirane hatme u džematu Guber

Odjel za brak i obitelj Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Livno (Udruženje žena) u okviru redovnih aktivnosti, u kontinuitetu od 10 godina realizira Školu Kur’ana.

Škola Kur’ana podrazumijeva učenje arapskog pisma, tedžvida i tertila, te hifza za žene, u gradskom džematu, te u okolnim seoskim džematima. U gradu su aktivne dvije muallime, a u seoskim džematima druge dvije.

Kao vrhunac učenja je svakako završena prva hatma, koja se obilježi svečanošću, mevludskim programom i vaz nasihatom.

Grupa žena koja je ove godine završila hatmu je iz džemata Guber u kojem kao imam djeluje Samir-efendija Đonlagić.

Koordinatorica Odjela za brak i obitelj u ovom džematu je Mihada Đonlagić, pod čijim mentorstvom su džematlijke proučile hatmu u protekle dvije godine.

Hatmenska svečanost upriličena povodom noći Bedra, 16. noći mjeseca ramazana u džamiji u Guberu, koja je te noći bila popunjena posjetiteljima. Program i mevlud proučili su članovi zbora MIZ Livno, a vaz nasihat je održao, glavni imam, hafiz Mahir-ef. Kevrić.

Diplome o završenoj hatmi uručila je muallima Šejla Mujić Kevrić, koordinatorica Odjela za brak i obitelj MIZ Livno, koja je čestitala Mihadi na postignutom rezultatu, a onda i svim hanumama.

Hatmu su učile grupa mladih žena, većinom zaposlenih ili sa velikim imanjima oko kojih ima jako mnogo posla i po čemu je selo Guber inače prepoznato, po farmama krava, ovaca, mljekarama. Ali i pored svih okolnostima i izazova sa kojima su se suočavale, stizale su na svoje redovite susrete po tri puta tjedno, i radovale se tome.

Hatmu su proučile: Elvira Jandrić, Mirela Ćupo, Irma Bukić, Elvisa Zetić-Šehić, Medisa Šehić, Ajlana Šehić, Amila Šehić.

– Čestitke vrijednim hanumama, njihovoj mentorici, ali i efendiji Samiru koji je cijeli proces učenja bodrio, motivirao. Njihova hatma je veliki uspjeh za cijeli džemat, jer kada majka nauči učiti Kur’an, to je jamac da će i djeca učiti Kur’an, da će svjetlo Kur’ana obasjati cijelu obitelj. Molimo Allaha da ova grupa hanuma budu primjer i drugim ženama, pa da ovakve svečanosti imamo svake godine u našim džematima – istakao je u svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Livno, hafiz Mahir-ef. Kevrić.

(Šejla Mujić Kevrić/Preporod.info)