OSLOBOĐENI OPTUŽBE! Hrvati u Zambiji preuzeli djecu

Hrvatski državljani koji su na suđenju u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima napokon su preuzeli svoju djecu. Još nije poznato kada stižu u Hrvatsku, rekao je veleposlanik RH u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV.

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovanje ljudima vraćene su putovnice. Kako je objavljeno, priprema se dokumentacija i obavljaju ostale formalnosti. Na povratku naših državljana u Hrvatsku intenzivno radi konzularna služba. Moguće je da će se vratiti već danas.

Na slučaj Zambija osvrnuo se premijer Andrej Plenković u uvodu vladine sjednice. Istaknuo je napore hrvatske diplomacije u zaštiti naših državljana kojima se sudilo te djece koja su također državljani naše zemlje. Naglasio je i navode iz sudske presude.

“Sutkinja je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo prava djece koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo.

U ovom trenutku vode se administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći postupak spajanja s djecom i njihova što skorijeg povratka u Hrvatsku”, rekao je premijer Plenković.

Autor: dnevno.ba