Spomenik poginulim pripadnicima Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“ nije spomenik ljudskosti i pravde već licemjerja i lažne multietničnosti glavnog grada BiH

Povodom izjava gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da je izgradnjom spomenika poginulim pripadnicima Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“ Sarajevo položilo ispit ljudskosti, pravde i humanosti, dok istodobno gradske vlasti godinama uskraćuju udrugama HVO-a Sarajevske županije dozvolu za spomenik poginulim pripadnicima Brigade HVO-a „Kralj Tvtrko“, reagirala je Koordinacija udruga HVO-a Sarajevske županije. Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti.

„Poštovana gradonačelnice Sarajeva, gospođo Karić,

Mi u Koordijaciji Udruga Hrvatskog vijeća obrane HVO-a Sarajevske županije, udruga koje su proizašle iz Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ obraćamo Vam se Otvorenim pismom jer ne možemo prešutjeti Vaše izjave da je izgradnjom spomenika pripadnicima Hrvatske brigade „Kralj Tvtrko“ prošle godine „Sarajevo položilo još jedan ispit ljudskosti, pravde i humanosti“. Ovom ste izjavom uvrijedili najprije dragovoljce koji su branili Sarajevo, invalide koji su u toj obrani ostali bez dijelova tijela i narušenog zdravlja, a najviše ste uvrijedili obitelji poginulih branitelja, pripadnika Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ koji u gradu kojeg su branili i dalje nemaju spomenik kakvog žele njihovi suborci i obitelji jer im dozvolu za spomenik godinama uskraćuju gradske vlasti“, naveli su na početku Otvorenog pisma gradonačelnici Karić te joj poručili i sljedeće:

„Spomenik kojim se dičite podigao je Marinko Pejić, čovjek koji za vrijeme rata nije ni bio u Sarajevu. Napustio ga je u kolovozu 1992. godine, u vrijeme dok se Brigada HVO-a „Kralj Tvrtko“ još uvijek ustrojavala i pripremala za najteže ratno razdoblje. Njegova jedina „zasluga“ je što se po povratku u Sarajevo priklonio velikobošnjačkoj SDA politici i što sve ove godine radi za njihov interes i po njihovim željama.

 

Kao takav nema nikakvo pravo govoriti u ime bivših pripadnika Brigade kao ni onih koji su položili živote i izgubili zdravlje braneći kao pripadnici Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ Sarajevo. Ne mislite valjda da je Adil Kulenović bio u rovu s Marinkom Pejićem, jer uzvanice na otvorenju spomenika kojim se ponosite bili su uglavnom Pejićevi i Kulenovićevi istomišljenici, zagovornici velikobošnjakih politika i promotora lažne multietničnosti.

 

Činjenica da je osoba poput Pejića dobila dozvolu za gradnju spomenika, dozvolu koja se godinama uskraćuje obiteljima pripadnika Brigade HVO-a „Kralj Tvtrko“ još je jedan poraz ljudskosti, pravde i humanosti. Spomenik je to licemjerju i lažnoj multietničnosti glavnog grada, politici koju očito i sami podržavate ne prezajući ni od krivotvorenja povijesti. Jer dozvoliti ljudima koji su otišli iz Sarajeva kad je bilo najteže da podižu spomenike onima koji su ostali i ginuli za ovaj grad, eklatantan je primjer prekrajanja povijesti s jasnom porukom.

 

Porukom da onima koji se nisu podredili velikobošnjačkoj politici pretvaranja Sarajeva u bošnjački grad u njemu nema mjesta, ne mogu graditi spomenike niti se pokloniti onima koji su branili Sarajevo u odori HVO-a koja je očito nepoželjna. Jedan od dokaza takvoj tvrdnji je i da se Udruge HVO-a izbacilo iz proračuna grada i kantona kojeg su branili“, navodi se dalje u pismu te zaključuje da bi upravo dozvola za gradnju spomenika poginulim pripadnici Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ mogla biti dobar početak vraćanja karaktera multietničnosti Sarajevu.

„Kažete da “Sarajevo više ništa i nikome ne treba dokazivati”. Mi Vam poručujemo da je pred Sarajevom dug put dokazivanja da opet jednom može biti ono što je nekad bilo, multietnička sredina u kojoj se nitko ne treba priklanjati politici dominacije najbrojnijih, već živjeti svoje različitosti.

Prvi korak na tom putu može biti dozvola za gradnju spomenika poginulim pripadnicima Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ prema idejnom rješenju Dane Vukovića kojeg smo u Koodrinaciji udruga HVO-a Sarajevske županije pihvatili, s istaknutim obilježjem Brigade čija su 102 pripadnika svih nacionalnosti položila živote za ovu zemlju i njezin glavni grad. Eto vam prilike da položite ispit ljudskosti, pravde i humanosti. Dosad ste s čistom desetkom položili samo ispite licemjerja, lažne multietničnosti i prekrajanja povijesti“, stoji na kraju pisma Koordinacije udruga HVO-a Sarajevske županije gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić.

Večernji.ba