Ova pića trebate izbjegavati ako patite od visokog krvnog tlaka

Visoki krvni tlak ili hipertenzija poznat je i pod nazivom “tihi ubojica” jer u početku oboljeli nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Često se otkrije se tek kada nastanu vidljive zdravstvene komplikacije.

Kad je u pitanju visoki tlak, simptomi na koje trebate obratiti pažnju mogu biti nespecifični. Visoki tlak ili hipertenzija je bolest krvožilnog sustava u kojoj dolazi do mjerenja nenormalnih vrijednosti krvnog tlaka u dva ili više navrata. Normalne vrijednosti krvnog tlaka kreću se oko 120 mm/Hg (milimetara žive) za sistolički te oko 80 za dijastolički tlak.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako 44,2 posto odraslih osoba u Europi pati od visokog krvnog tlaka. Ako imate visoki krvni tlak važno je da ga redovito kontrolirate uz pomoć vašeg liječnika te redovitim mjerenjem kod kuće.

Ako patite od visokog tlaka trebali biste se više kretati, kloniti se stresa, voditi računa o tjelesnoj težini, zdravo se hraniti, ali i voditi računa o onome što pijemo.

U nastavku vam otkrivamo koja pića trebate izbjegavati ukoliko imate visok krvni tlak.

Kava

Prva na listi je kava, jer je to napitak koji mnogi piju svakodnevno. Međutim, previše kave može imati negativan utjecaj na zdravlje i hipertenziju. Općenito, pića koja sadrže kofein, uključujući čaj, kavu i energetske napitke, mogu povećati krvni tlak.

Alkohol

Osobe koje imaju visok krvni tlak trebale bi izbjegavati i alkohol. Klinika Mayo navodi da više od tri alkoholna pića dnevno mogu povisiti krvni tlak. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili 13 alkoholnih pića tjedno povezana je s povišenim krvnim tlakom.

Energetska pića

Energetska pića općenito mogu loše utjecati na zdravlje, ali i povećati šanse za razvoj hipertenzije. Jedan od krivaca za to je kofein koji se nalazi u njima.

Ledena pića

Prema nutricionistima, zaslađena pića su puna dodanog šećera pa mogu negativno utjecati na krvni tlak. Stoga ako patite od visokog krvnog tlaka izbjegavajte konzumiranje svih vrsta ledenih pića.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)