Ovi telefoni su službeno “mrtvi”, je li vaš među njima?

Došlo je vrijeme da se zaboravi na neke modele, a ovaj put je to Galaxy S10 serija.

Ako posjedujete Samsung telefon iz 2019. godine, vrijeme je da razmislite o novom uređaju. Među proizvođačima Android uređaja, Samsung je najbolji primjer kako se stariji uređaji održavaju u životu.

Kompanija je za neke starije uređaje obećala tri godine nadogradnje operativnog sustava i dodatnu godinu sigurnosnih zakrpa, dok noviji modeli uživaju četiri godine novih Android verzija i dodatnu godinu zakrpa. Nažalost, došlo je vrijeme da se zaboravi na neke modele, a ovaj put je to Galaxy S10 serija.

Kako su Galaxy S10 modeli stari već četiri godine, a spadaju u 3+1 grupu uređaja, Samsung je točno na vrijeme uklonio ove uređaje sa službene stranice, odnosno iz sekcije za podršku, što znači da je ožujsko sigurnosno ažuriranje vjerojatno bilo posljednje koje će ovi uređaji primiti, piše Avaz.

Ipak, nisu svi Galaxy S10 telefoni “otišli pod sjekiru”. Kako su Galaxy S10 5G i S10 Lite lansirani nekoliko mjeseci nakon originalnih modela, vlasnici ovih uređaja mogu očekivati još jedno sigurnosno ažuriranje prije nego što ih pogodi ista sudbina.

Lansirana 2019. godine, Galaxy S10 serija je stigla sa Android 9.0, a trenutno pokreće One UI 4 zasnovan na Android 12 operativnom sistemu koji je dobila u prvoj polovini 2022. godine. Nekoliko mjeseci nakon toga, telefoni su prebačeni na kvartalne, umjesto na mjesečne sigurnosne zakrpe, što Samsung obično čini u završnoj fazi podrške.

poster
Pored Galaxy S10 serije, Samsung je također u potpunosti ukinuo podršku za Galaxy A30 i A50 uređaje. Ovo znači da ovi modeli neće primati firmware nadogradnje u budućnosti, dok su Galaxy A72 telefoni prebačeni s mjesečnih na tromjesečne zakrpe, pa njihovi vlasnici nadalje mogu očekivati manje ažuriranja.

Ovo su telefoni koji su za Samsung službeno “mrtvi”:

Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy A30

Samsung Galaxy A50

Samsung Galaxy S10 5G (još jedno ažuriranje)

Samsung Galaxy S10 Lite (još jedno ažuriranje)

Večernji.ba