Pijan vozio 118 km/h kroz naselje i ubio čovjeka, neće dana provesti u zatvoru

Đorđe Rodić (25) iz Drvara, koji je pravomoćno osuđen za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo njegov sugrađanin Luka Matić (37), ni dana neće provesti u zatvoru budući da je Županijski sud u Livnu prihvatio zahtjev da mu kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom!

– Obavještavamo vas da je podnesen zahtjev za zamjenu zatvorske kazne za novčanu. Zahtjevu je udovoljeno i 13. studenoga je donesena presuda kojom se mijenja kazna zatvora novčanom kaznom u iznosu od 36.500 maraka. Po pravomoćnosti presude optuženi će se pozvati na plaćanje kazne – navodi Županijski sud u Livnu u odgovoru ATV-u.

Rodić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa županijskim tužiteljem Mladenom Stojanovićem, proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa (član 336. stav 2), odnosno izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo Luka Matić.

Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći Mercedes nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku… Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom ”B” kategorije u trajanju od dvije godine.

“Presuda je pravosnažna i nije dozvoljeno pravo žalbe”, rekla je za ATVBL Marija Marinčić, stručna suradnica Županijskog suda u Livnu.

Tragedija se dogodila 20. kolovoza prošle godine oko 15.20 sati u ulici Jove Kecmana u Drvaru.

Kobnog dana Matić je završio s poslom, sjeo u Passat i krenuo kući svojoj supruzi i maloljetnoj kćerki. Tek što se uključio na put, iz suprotnog pravca je naišao Mercedes, kojim je upravao pijani Rodić, i zakucao se u Matićev Passat.

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu.

Dva mjeseca je, poput biljke, proveo na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Preživio je dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. listopada 2022. godine.

Pogled.ba

Obitelj ogorčena radom pravosuđa

Marijana Matić, udovica nastradalog Luke, za ATV kaže da je ogorčena kaznom na koju je Rodić osuđen, navodeći da je potpuno izgubila povjerenje u pravosuđe.

“Ovom presudom se javnosti šalje poruka da sinovi lokalnih moćnika mogu usmrtiti časne i poštene građane, a da za to ne snose nikakve konsekvence, čak i nakon što bukvalno samelju nekog i umore ga najstrašnijom smrću. Sinovima moćnika je sve dozvoljeno i omogućeno pa čak i da oduzmu život bez posljedica. Sramota nesagledivih  razmjera!

Dodaje da je njena obitelj prošla golgotu, gledajući Luku kako dva mjeseca umire…

“Slobodno mogu da kažem da je umro jednom od najmonstruoznijih smrti u povijesti čovječanstva. Kamenje bi zaplakalo nad njegovom i sudbinom naše obitelji, a onaj koji ga je usmrtio je na slobodi. On živi i uživa u životu, a pravo na isti je uskratio i oduzeo mom mužu, ocu petogodišnjeg djeteta i sinu jedincu mog svekra. I za to jedan minut u zatvoru nije proveo niti će provesti. Samo bih ga pitala:

Spavaš li mirno nakon što si usmrtio nečije jedino dijete, nečijeg oca, muža, stub i najveći oslonac jedne obitelji?

Spavaš li mirno nakon sto si Luku u grob polegao, a nama živote u pakao pretvorio?

Sjećas li se Lukinog krkljanja u autu kojeg si na bok izvrnuo, njegove smrskane lobanje, tijela samljevenog i muka koje se riječima iskazati ne mogu u kolima Hitne pomoći?

Sjećas li se tatin sine i kažeš nisi kriv?

Tako si se bar izjašnjavao čitavih godinu dana, nisi kriv za Lukinu smrt. Uživaj na slobodi počevši od današnjeg dana”, ističe Matić.

Popio ”par čaša bijelog vina”

Presudu je izreklo sudsko vijeće sastavljeno od Ane Krstanović, kao predsjednice vijeća, te Ozrenka Vidačak i Sofija Vrdoljak, kao članovi vijeća.

U presudi se navodi da je Rodić kao sudionik u prometu grubo kršeći prometne propise doveo u opasnost život ljudi i prouzrokovao smrt jedne osobe. S njim u ”mercedesu” su se vozile još dvije osobe, a i sam je povrijeđen.

”Iako je bio svjestan da može dovesti u opasnost život na ljudi, na šta je i pristao, tako što je upravljao vozilom s koncentracijom alkohola u organizmu od 1,46 g/kg, nedopuštenom brzinom od 118 km/h u odnosu na dopuštenu brzinu u naselju do 50 km/h, usljed čega gubi kontrolu nad vozilom, prešao na lijevu stranu kolovoza, kojom se pravilno kretao ”passat” kojim je upravljao Matić, te prednjom lijevom stranom ”mercedesa” udario u prednju lijevu stranu ”pasata”.

Posljedicom toga Matić je zadobio teške povrede u vidu politraume, odnosno povrijeđivanja više organa i organskih sistema, višestruki prelom kostiju, krova i glave lobanje, nagnječenje i otoka mozga, prelome krsne i preponske kosti, rascjep jetre i slezine, usljed kojih je umro u Kliničkom centru u Mostaru”, navodi se u presudi Županijskog suda u Livnu.

U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da je Rodić izjavio da je kritični dan popio ”par čaša bijelog vina”, te da zna da je izgubio kontrolu nad vozilom i da mu je zadnji kraj otišao u stranu, nakon čega je došlo od sudara.

Luka nije mogao izbjeći nesreću

U nalazu prometnog vještaka Tomislava Majića se navodi da je optuženi usljed velike brzine, pri izlasku iz desnog zavoja izgubio kontrolu nad ”mercedesom” koji je nekontrolirano klizio u lijevo i prešao na lijevu kolnu traku, namjenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera.

Dodaje se da je vozač ”passata” uočio nepropisno kretanje ”mercedesa” i reagirao naglim izmicanjem prema rubu kolnika, ali je došlo do sudara. Pojašnjava se da je ”pasat” bio u svojoj kolovoznoj traci, te da se prije nezgode kretao brzinom od 35 km/h.

“Do nezgode ne bi došlo da se automobil ”mercedes” kretao svojom kolnom trakom, bez prelaženja na lijevu kolnu traku namijenjenu automobilima iz suprotnog smjera. Nastradali vozač ”passata” u datoj situaciji nije imao mogućnost izbjeći prometnu nesreću”, navedeno je u nalazu.

O ovoj nesreći nije bilo uobičajenih saopćenja za javnost iz policije i tužiteljstva. Tužteljstvo se nije oglašavalo ni nakon podizanja i potvrđivanja optužnice, a sve informacije do medija su dolazile isključivo kroz novinarske upite nadležnim institucijama.

Nakon presude ATV se upitom obratio Županijskom sudu u Livnu.

Umjesto konkretnih odgovora Županijski sud u Livnu je dostavio anonimiziranu presudu, navodeći da je iz nje sve vidljivo.

U nastavku možete pročitati šta piše u presudi Županijsog suda u Livnu.

Atvbl