Plenkovićevo osiguranje u Pleternici otjeralo branitelje kako bi ih spriječili da viču: ‘HDZ lopovi!’

Jučerašnji boravak premijera Andreja Plenkovića na otvorenju Muzeja bećarca u Pleternici i nije bio baš izraz sveopćeg narodnog veselja, na kojem se u čast visokog gosta pjevao prigodni bećarac: “Evo nama našeg dragog gosta. Siš‘o Andrej s Pelješkoga mosta”, kako je to idilično predstavio dio hrvatskih medija.

Sat vremena prije dolaska premijera, njegovo osiguranje grubo je udaljilo s trga trojicu mještana, Slavka Bonića, umirovljenog pukovnika HV-a i Matu Bosjaka umirovljenog narednika Hrvatske vojske i njegovog sina Alena Bosjaka.

Razlog: kada je sredinom studenoga 2021. premijer Plenković dolazio na sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, koja se održavala u Pleternici, ispred tamošnjeg Interpretacijskog centra Terra Panonica, Bonić i Bosjak vikali su: Lopovi! HDZ lopovi!

‘Naredili su nam da odemo’

Kako se to ne bi ponovilo i ovaj put, pobrinulo se premijerovo osiguranje. Mato Bosjak za Telegram je ispričao kako se to dogodilo:

“Stajali smo u blizini Muzeja bećarca kamo je za sat vremena trebao doći premijer. Iznenadila nas je brojnost osiguranja, uz civilnu policiju bili su i specijalci čak i policijski psi. U jednom trenutku prišao nam je pripadnik osiguranja i naredio da napustimo trg. Pitao sam o čemu se radi i zašto kao čovjek koji je cijeli život proveo u Pleternici ne smijem biti u središtu svog grada”, priča Bosjak, hrvatski branitelj s maksimalnim brojem dana provedenih u Domovinskom ratu.

‘Znam ja sve o vama, pratimo’

Uz njega je cijelo vrijeme bio i Bonić, umirovljeni časnik HV-a koji je sudjelovao u nekoliko NATO-vih misija u inozemstvu. “Moj sin, koji inače radi u Njemačkoj”, nastavlja Bosjak, “pitao je policajca u civilu tko je on i zašto mu brani boravak na javnom prostoru, kada ga uopće ne poznaje. Ovaj mu je ispod sakoa pokazao policijsku značku i rekao: Znam ja sve o tebi, sve o vama, pratimo sve što pišete”.

Bosjak tvrdi kako je situacija postajala sve neugodnija, jer su se ubrzo pojavila još dva policajca u civilu. “Kako me možete spriječiti da budem ovdje?

Mene, koji nisam bio anemičan kada je trebalo braniti ovu zemlju, mene koji sam u Domovinskom ratu bio od prvog do posljednjeg dana?”, pitao je Bosjak pripadnike osiguranja na što su mu navodno odgovorili kako postoje dva načina da se maknu sa štićenog prostora: milom ili silom.

Tada su pozvani specijalci pa su trojica mještana Pletenice, Bonić, Bosjak i njegov sin Alen, shvatila da će ih uhititi i vezane odvesti s trga.

‘Htjeli smo izraziti nezadovoljstvo’

“Razumni smo ljudi, udaljili smo se kako ne bismo izazvali incident i kako bismo omogućili osiguranju da premijer može nesmetano doći i de ne bude izložen našim povicima, te kako bi se mogao hvaliti silnim milijardama uloženim u Slavoniju.

A željeli smo mirno izraziti nezadovoljstvo stanjem u državi, lopovlukom, korupcijom i kriminalom koje generira HDZ, a blagoslivlja Plenković.

Ali u ovoj državi to nije moguće. Velikom vođi ništa se ne smije reći, ništa što ne želi čuti, on je naučio sam na laskanje i hvalospjeve”, kaže Bosjak.

Kad su odlazili s mjesta na koje je ubrzo trebao stići premijer Plenković, jedan pripadnik osiguranja, očito zadovoljan što je sve prošlo bez primjene sile, rekao je: “Da ste premijera gađali jajima, ja bih izgubio posao”, ispričao je za Telegram Mato Bosjak, opisujući drugu stranu medalje jučerašnje Plenkovićeve posjete Pletenici.

Telegram.hr