TOMISLAVGRAD / Izabrana najbolja kobasica i salama

Četvrta međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2023. godinu održana je u Eko selu ”Grabovica”, kraj Tomislavgrada, u organizaciji Udruge ”Duvanjski kobasičari”.

Stručni ocjenjivački tim iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Slovenije predvodio profesionalni kuhar i jedan od prvih celebrity chefova Milinko Perković.

Duvanjska kobasica

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija sa 128 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Slovenije tako da je zlatnu medalju iz ”Domaće duvanjske kobasice u prirodnom ovitku” osvojio Zoran Papić iz Tomislavgrada, drugo mjesto Marko Bagarić iz Miljacke pored Tomislavgrada, a treće Josip Pašalić iz Šuice.

U kategoriji ”Domaća duvanjska kobasica” u umjetnom ovitku prvo mjesto je zauzeo Petar Bagarić Jozić iz Mesihovine općina Tomislavgrad, drugo mjesto Jozo Grgić iz Omolja -Tomislavgrad, dok je treći bio Marko Ivančić iz Grabovice -Tomislavgrad.

U kategoriji ”Salama” prvo mjesto je osvojila Ana Janežić iz Škocjana (Slovenija), drugo mjesto Roman Kragl iz Sevnice (Slovenija), a treće mjesto Milan Janežić iz Škocjana (Slovenija).

U kategoriji ”Ostale kobasice i salame” gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka prvo mjesto je osvojio Bojan Zagorc iz Sevnice (Slovenija), drugo mjesto Milan Janežić iz Škocjana (Slovenija), a treće mjesto Oliver Radoš iz Žepča.

U kategoriji ”Istarske kobasice i salame” sva tri prva mjesta je osvojilo Obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo (OPG) ”Franjul” iz Svetog Petra u Šumi (Hrvatska).

Prilikom ocjenjivanja, po riječima sudaca, u ocjeni kakvoće kobasica značajna je bila procjena senzornih svojstava kobasica gdje se gledao vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

Pojava grešaka

”Ti parametri mogu biti promijenjeni uslijed pojave grešaka nastalih tijekom proizvodnje kobasica gdje se spominje kao tehnološka greška. Greška se odnosi na promjene vanjskog izgleda, nadjeva te mirisa i okusa, a umanjuju vrijednost ili dovode u pitanje upotrebljivost proizvoda za prehranu ljudi, istaknuli su iz ocjenjivačke komisije.

Inače, Udruga ”Duvanjski kobasičari” Tomislavgrad je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unaprjeđenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja duvanjskog kraja.

Pokrovitelj Međunarodne smotre i izbora najkvalitetnije kobasice i salame je Općina Tomislavgrad.

https://relax-portal.info/prodaje-se-visenamjenski-poslovni-objekt-u-livnu/