Počelo uklanjanje barijera u Livanjskom polju

U ponedjeljak 6. ožujka je u Livnu održan prvi službeni skup koji je obilježio početak provedbe projekta ”Ususret prvom uklanjanju barijera/brana (na vodotocima) u Bosni i Hercegovini: Studija slučaja Livanjsko polje” u organizaciji Udruge Dinarica.

Ovaj projekt, podržan od strane Europskog programa za ”Otvorene” rijeke, fokusira se na istraživanje potencijala i mogućnosti za uklanjanje barijera/brana na vodotocima u BiH .

Na primjeru vodotoka u Livanjskom polju, u suradnji sa znanstvenicima i stručnjacima, analiziran je pravni okvir i identificirane su barijere/brane koje više nisu u funkciji i čije rušenje neće predstavljati nikakav društveni, infrastrukturni ili ekonomski rizik.

Tijekom održanog skupa sudionici su imali priliku prisustvovati prezentacijama eminentnih europskih stručnjaka iz oblasti zaštite rijeka slobodnog toka, kao i predstavnika državnih tijela i relevantnih obrazovnih institucija kao i nevladinih organizacija čiji je tematski fokus bio na zaštiti prirodnih vrijednosti u BiH, te zaštite biološke raznolikosti u Livanjskom polju.

‘Iznimno mi je drago što sam imala priliku prisustvovati današnjem skupu i na taj način prezentirati rad ministarstva. FMOIT poduzima niz aktivnosti u cilju povećanja zaštićene teritorije Federacije BiH, pa samim tim i Bosne i Hercegovine, ali i podupire rad javnih poduzeća koja upravljaju već uspostavljenim zaštićenim područjima, kako proračunskim sredstvima tako i kroz implementaciju sredstava koja su grant sredstva. I ove godine je planirano Proračunom FBiH uložiti 500.000 KM u financiranje infrastrukturnih ili naučnih projekata.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uvijek će podržavati ovakve projekte u cilju zaštite prirode i prirodnih vrijednosti”, izjavila je Zineta Mujaković, predstavnica Federalnog ministarstvo okoliša i turizma, šef Odsjeka za zaštitu prirode, biološke i pejzažne raznolikosti.

Đorđe Stefanović, direktor Udruge Dinarica dodao je: ”Ovaj projekt za cilj ima poboljšati mogućnosti za bolju distribuciju i migraciju endemskih vrsta riba u Livanjskom polju. Zadovoljstvo nam je svjedočiti odazivu zainteresiranih strana ovom skupu, jer samo zajedničkim naporima možemo pokrenuti istinsku promjenu po pitanju ove teme koja uveliko može doprinijeti radu na očuvanju rijeka slobodnog toka.”

Studija slučaja ”Livanjsko polje” podržana je od strane Europskog programa za otvorene rijeke koji se fokusira na stvaranje rijeka slobodnog toka sa zdravim, raznolikim i povezanim ekosustavima diljem Europe, u kojima uživaju, cijene ih i štite zajednice koje o njima ovise.

Ovaj projekt usmjeren je ka značajnom doprinosu procesa uvođenja uklanjanja barijera na nacionalnoj razini, te restauracije prirodnih staništa u smislu smanjenja uticaja čovjeka na ista te će uključivati angažman na nacionalnoj i lokalnoj razini s donositeljima odluka, stručnjacima, akademskom zajednicom, nevladinim organizacijama, lokalnim zajednicama i koalicijama.

Bljesak.info