Postoji hrana od koje možete biti umorni: Evo koje četiri namirnice vam neće dati potrebnu energiju

Ako osjećate stalan umor, puno razloga može stajati iza toga, a jedan od njih je i hrana

Prema nedavnoj studiji na više od 9000 ljudi, gotovo polovica odraslih u SAD-u pati od nedostatka sna, a 25 posto ih je izjavilo da se osjećaju “jako pospano” tijekom dana. Uobičajeni krivci za našu kolektivnu iscrpljenost uključuju depresiju, anksioznost, virusne infekcije i određene lijekove, prema klinici Mayo. Međutim, hrana koju jedete i stvari koje pijete mogu biti još jedan razlog zašto se osjećate umorno tijekom dana, piše Best Life.

Stručnjaci kažu da hranjiva hrana i pića daju energiju potrebnu da ostanete aktivni i radite stvari koje volite. No, od neke hrane možete biti umorni. Čitajte dalje kako biste otkrili mogu li biti krive neke od vaših omiljenih poslastica.

Voće i povrće

Da, voće i povrće je odlično za vas—ali također ima malo kalorija, a ako ne jedete dovoljno kalorične hrane poput mahunarki, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i nemasnih proteina, možete se osjećati iscrpljeno. Studija iz 2020. objavljena u Nutrients otkrila je da premalo unosa niskokalorične hrane može rezultirati gubitkom težine, nedostatkom nutritivnih tvari i nedostatkom energije.

– Konzumiranje bogate hrane, koja je niskokalorična, može uzrokovati osjećaj umora jer se fizički zasićujete, ali ne dajete tijelu potrebnu energiju. Mnoge namirnice s velikim volumenom i niskim sadržajem kalorija, poput lisnatog povrća, brokule i drugog povrća s niskim udjelom škroba, pa čak i namirnice poput kokica, imaju puno volumena, ali ne i dovoljno kalorija da vam daju dovoljno energije – kaže Kelsey Kunik, registrirana dijetetičarka i nutricionistička savjetnica za Zenmaster Wellness.

Pića zaslađena šećerom

Nije tajna da su dodani šećeri štetni za vaše zdravlje, a ima ih u puno stvari: od žitarica za doručak i sokova, do slatkiša i gaziranih pića. Dodani šećeri povećavaju rizik od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, pretilost, visoki krvni tlak, kognitivni pad i rak. Osim toga, dodani šećeri mogu uzrokovati umor zbog svog negativnog utjecaja na kvalitetu sna, prema studiji iz 2022. objavljenoj u The American Journal of Lifestyle Medicine. Istraživači preporučuju da dodani šećeri ne čine više od 10 posto vašeg dnevnog unosa kalorija za optimalno zdravlje.

– Ako često pijete pića s dodanim šećerom, vaša bi energija mogla biti izgubljena. Dodani šećeri povezani su s lošom kvalitetom sna i promjenama šećera u krvi zbog kojih se možete osjećati umorno – dodaje Kunik.

Peciva

Kad sredinom jutra nastupi glad, primamljivo je zgrabiti nešto što je zajamčeno jednostavno i ukusno, poput muffina ili peciva. Međutim, peciva poput ovih imaju visok udio dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata, te su lišena nutritivne vrijednosti kao što su proteini, vlakna i masti. Kao rezultat toga, njihovo jedenje uzrokovat će privremeni skok šećera u krvi prije naknadnog energetskog pada, uzrokujući da se osjećate umorno i bez energije, kažu stručnjaci Sanford Healtha.

– Prerađeni pekarski proizvodi poput muffina, kolača i keksa obično imaju visok udio rafiniranog brašna i dodanog šećera, dok imaju malo proteina. Previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata bez proteina i vlakana, koji pomažu usporiti probavu tog šećera, dovodi do navale oslobođene energije, zbog čega se možete osjećati dobro sat ili dva, ali nakon toga ćete vjerojatno biti umorni – objašnjava Kunik.

Energetska pića

Energetska pića često tvrde da mogu pojačati vašu budnost. Međutim, to su samo pametne marketinške taktike. Većina energetskih pića bogata je kofeinom. Istraživanja pokazuju da prekomjerni unos energetskih pića može narušiti kvalitetu sna, dovesti do umora i uzrokovati padove energije.

– Iako je poznato da kofein podiže vašu energiju, previše kofeina može vas dovesti do umora. Osim što ometa vaš san, istraživači su otkrili da višak kofeina može dovesti do pretjeranog umora sljedeći dan – kaže Kunik.

Večernji.ba