Povratak Mate iz Austrije: U rodnom mjestu vodi modernu farmu

Primjera odlazaka Posavljaka prema Zapadu je napretek, no onih obrnutog smjera, pa još i stručnjaka iz oblasti poljoprivrede koji se školuju u inozemstvu i žele se time baviti u rodnom kraju, doista je malo. Takav smo primjer pronašli u oraškome selu Jenjiću.

Dan simentalaca

Mato Janjić inženjer je poljoprivrede kojemu je istraživanje u oblasti genetike već otvorilo put napredovanja u Austriji, piše portal Večernjeg lista BiH. Ipak, njegovi su planovi bili drukčiji. Otvorio je farmu s više od 50 grla krava u trenutku kada u BiH i nije blistavo stanje u oblasti stočarstva, pa ih mnogi zbog turbulentnih cijena i tržišta radije zatvore. Matina je farma moderna tipa, tu su najinovativnija rješenja po sustavu hranjenja, a sastavio ju je na osnovi poznavanja genetike, jer se time bavi pa mu, tvrdi Mato, krave dnevno daju i do 1000 litara mlijeka. Njegovi planovi za budućnost vezani su uz proširenje kapaciteta i dva muzna robota. Provjerili smo što se u međuvremenu dogodilo i jesu li europski Matini snovi u bh. realnosti ipak ugašeni. Mato je i dalje vedar i optimističan. A kako i ne bi jer se u međuvremenu i oženio te na krilima ljubavi sada pravi još ambicioznije planove.

I dalje smatra da su u BiH bolji uvjeti za razvoj mljekarske proizvodnje nego u EU. Uvijek ima nit vodilju u kojoj poljoprivredu odnosno stočarstvo mora pratiti i znanost, stoga je nedavno u Jenjiću organizirao veliki dvodnevni skup naziva “Dan simentalaca”. Brojni su gosti i iz Austrije, predstavnici genetičkog centra s kojim surađuje. Među brojnim gostima, osim šireg posavskog područja i BiH, Srbije i Hrvatske, stigli su i kupci, veterinari. Gosti su najprije obišli uzgojno gospodarstvo Janjić Simmental Bredd d. o. o., kao i gospodarstvo Agro Mašić. Nisu izostale ni edukativne riječi stručnjaka koje su tijekom predavanja uputili ing. Reinhard Pfeger iz Austrije i mag. Peter Kreuzhuber, a mnogo praktičnog i stručnog znanja iz ove oblasti uputio je i sam domaćin Mato Janjić.

Bilo je riječi i o uzgoju simentalaca sa sustavom i strategijom koja je Matu dovela do uspjeha. Analizirana su pasminska svojstva primjeraka grla na Matinoj farmi. Mato ne skriva zadovoljstvo uspjehom. Osobnim je primjerom pokazao i dokazao da i u malim sredinama mogu nastati vrhunski rezultati, pa i u poljoprivredi. – Drago mi je da je moje selo Jenjić pokraj Orašja na Savi u svjetlu uzgoja simentalaca. Da nije bilo vas, poštovani suradnici, ne bi bilo ni ovoga druženja u znaku jedne predivne pasmine. Posebno zahvaljujem predstavnicima tima iz genetičkih centara u Austriji. Ovi su dani pokazali što znači zajedničko djelovanje, zajednički interes i povezanost, ali, prije svega, ljubav i strast prema našim simentalcima – kazao je za portal Večernjeg lista BiH Janjić.

Mještani mu pomažu

Mještani Jenjića poštuju Matin rad, često mu u njegovim planovima pomažu. – Mogao je naš Mato odabrati za mjesto življenja bilo koju europsku metropolu, ali on se vratio Jenjiću i mi to poštujemo – kazali su nam.

Večernji.ba