Pozicija predsjedavajućeg Gradskog vijeća Livna i dalje upražnjena

Na današnjoj 7. izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Livna vijećnici su imali samo jedan zadatak, izabrati novo rukovodstvo Gradskog vijeća budući da je nakon općih izbora predsjedavajuća Hana Milak (SDP) prihvatila zastupnički mandat u Skupštini HBŽ, a dopredsjednik Ivan Penić (HDZ 1990) koncem prošle godine podnio neopozivu ostavku.

Podsjetimo, današnjoj prethodile su još dvije izvanredne sjednice na kojima niti jedan od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu.

 

Trakavica o izboru rukovodstva Gradskog vijeća Livna nije dovršena ni iz trećeg pokušaja u ovoj godini jer je pozicija predsjedavajućeg i dalje upražnjena.

„Nije poslovnički, ali hajdemo reći u jednu ruku da smo odblokirali rad Gradskog vijeća i da ono može normalno funkcionirati“, kazao je ŽNL-ov Jandre Hrgić, predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanja.

Dopredsjednik Gradskog vijeća Ivan Periša (HDZ BiH) nada se da će u dogledno vrijeme izabrati i predsjednika, tako da će biti kompletan saziv i rukovodstvo Vijeća.

Budući da od prvih poslijeratnih izbora Vijeće u Livnu prvi put funkcionira bez predsjedavajućeg iz reda manje zastupljenog naroda, dio javnosti se pita događa li se i u Livnu scenarij Čapljine i Stoca, koji godinama tako funkcioniraju.

„Koliko god sam imao nekakve informacije da bi do ovog moglo doći, u sebi nisam vjerovao u to. Računao sam – ako se već formirala većina, mogu izabrati predsjednika, nebitno je koga god da izaberu, ali ovo nije dobra poruka u svakom slučaju“, ističe Sead Hadžijahić, vijećnik SDA i kandidat za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Livno.

SDP-ov vijećnik Martin Brdar podsjeća na Statut Grada Livna – gradonačelnik može dolaziti iz jednog naroda konstitutivnoga, a predsjednik Gradskog vijeća iz druga dva: „Evo, desilo se što se desilo, pa nadamo se da će na nekim od idućih sjednica, ipak, biti izabran“.

„Mislim da bi bilo puno korektnije prema Livnjacima, a i zakonitije, da se izašlo javno, stalo pred svoje birače i reklo – mi mijenjamo Statut, Statut će biti onakav kakav treba biti po popisu stanovništva 2013., a ovako samo dajemo drugim političkim opcijama municiju da pucaju po nekim pitanjima koja, po meni, ne bi trebala biti tema u Gradskom vijeću“, tvrdi HRS-ov vijećnik Ivica Brešić

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a BiH Josip Gelo napominje kako su pokušali najbolja moguća rješenja – dodaje kako je danas izabran dopredsjednik, a te će uskoro biti izabran predsjednik.

Činjenica da je od 29 nazočnih vijećnika pri glasovanju za SDP-ovog i kandidata SDA za poziciju predsjedavajućeg GV-a Livna čak njih 20 napravilo nevažeće listiće, dovoljno govori o prelijevanju nesuglasja političkih stranaka s nivoa FBiH i kantona na lokalnu razinu.

federalna.ba