Pravi majstori nikad nisu bili traženiji i plaćeniji, a tržištem vladaju fušeri

Nedostatak majstora najrazličitijih profila – vodoinstalatera, keramičara, soboslikara, električara… prisiljava osobe koje ih trebaju da se snalaze na različite načine, od preporuka do malih oglasa ili društvenih mreža.

No ni preporuka ponekad nije najbolje rješenje, o čemu sve češće govore i policijska izvješća i pokrenute kaznene prijave protiv takvih majstora, za koje se često ispostavi da su prevaranti, piše Novi list.

“Temeljem medijskih napisa o pojavi ‘lažnih majstora’ na tržištu, preporučamo oprez i provjeru odabranih izvođača radova ili usluga. Prije sklapanja posla potrebno je zatražiti i potvrditi samu ponudu izvođača radova ili usluga, na kojoj je moguće vidjeti na koji način je registriran budući izvođač radova – ako je obrtnik, za obavljanje velikog broja djelatnosti morao je položiti majstorski ispit, najveći stupanj obrtničkog obrazovanja. Za manji broj djelatnosti potrebna je odgovarajuća srednja škola ili položen ispit o stručnoj osposobljenosti. Svoga budućeg izvođača radova moguće je provjeriti putem Obrtnog registra. Majstorska diploma jasno pokazuje da je upravo ta osoba dokazala izvanredne praktične vještine i teorijska znanja u svojoj struci”, naglašava predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

svaka fizička osoba koja obavlja djelatnost koju nije registrirala kod nadležnog tijela ili prijavila poreznim tijelima ili koja nema zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za njeno obavljanje, ne poštuje propise. Obavljanje neregistriranih djelatnosti uređeno je Zakonom o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, a inspekcijski nadzor provodi Državni inspektorat. Također, majstorima se mogu zvati samo osobe koje su položile majstorski ispit.

Upravo ova činjenica ključna je za zaštitu i sigurnost potrošača. Majstorski ispit pruža dodatnu vjerodostojnost i povjerenje, što je posebice važno u područjima gdje se izravno utječe na sigurnost građana (elektrostruka, građevina, autostruka i mnoge druge), a njegovim polaganjem dobiva se i velika odgovornost, prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlade generacije.

No ni majstorska diploma, a ni registrirana djelatnost nisu sigurnost da će poslovi biti dobro obavljeni. Višegodišnja su to iskustava našeg sugovornika, diplomiranog inženjera, ali i “majstora obiteljskog zanata”, koji je htio ostati anoniman i zbog toga što često mora popravljati nedostatke onih s “majstorskom diplomom”.

“Problem je štednja na materijalu kako bi se postigla niža cijena od konkurencije, ali i sve češći neprofesionalni odnos prema susjedima kojima se načini šteta u stanu prilikom adaptacije dogovorenog stana (pukotine, padanje stropova, poplave). Kada takvi ‘majstori’, umjesto da poprave štetu koju su učinili, ‘zafušare’ i susjedni stan u kojem su učinili štetu, a ponašaju se kao da čine uslugu umjesto da se ispričaju, što stvara nepovjerenje prema svim majstorima, kaže nam iskusni građevinski poduzetnik koji se specijalizirao za sanacije nakon izvedbi radova majstora’ s diplomom. Majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji, svakako je na njima obaveza i odgovornost da daju kvalitetan odgovor na takvu potražnju. Unatoč navedenom, nema dovoljno majstora za potrebe tržišta kao rezultat niza okolnosti posljednjih godina, kako je HOK i kontinuirano upozoravao. Ohrabruje promjena trenda i porast interesa za strukovnim zanimanjima te i ovim putem pozivam mlade – odvažite se, uzmite svoj život u svoje vrijedne i spretne ruke, vaša vještina garantira vam kvalitetnu egzistenciju”, rekao je Kratohvil.

Večernji.ba