Predstavljanje monografije KUD-a “Rudine” župa Vidoši-Livno

KUD „Rudine“ župa Vidoši-Livno, osnovano je početkom 2010. godine s ciljem očuvanja i promicanja običaja, tradicije i kulture svoga kraja. Povodom deset godina djelovanja pripremili su monografiju čije predstavljanje se održava 13.07. 2023. godine s početkom u 19 sati u atriju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, u Livnu, BiH.

Predsjednik društva Josip Perković i umjetnički voditelj Mirko Perković sa zadovoljstvom pozivaju sve koji podržavaju njihov rad, ali i sve zaljubljenike u hrvatsku tradicijsku kulturu na predstavljanje monografije KUD-a „Rudine” župe Vidoši-Livno u kojoj predstavljaju djelić desetgodišnjeg aktivnog djelovanja kroz Mušku i Žensku pjevačku skupinu te Folklornu skupinu. Od bogatog repertoara s više od 160 nastupa i programa izdvajaju:

– Međunarodni CIOFF festival u Kupresu,

– Državna smotra izvornog folklora UHKUD BiH 2019.,

– Sudjelovanje na Državnoj smotra izvornog folklora RH – Vinkovačke Jeseni (3 puta), Đakovački Vezovi (2 puta), Brodsko kolo (2 puta),

– Nastup na smotri pjevačkih skupina u Benkovcu 2012. s osvojenom prvom nagradom za izvornost pjevanja i drugim mjestom za Žensku pjevačku skupinu 2022.,

– Nastup na smotri muških pjevačkih skupina u Ivanić Gradu,

– Dječja smotra folklora u Mostaru i Jajcu,

– Sudjelovanje u snimanju radio i TV emisija BHR kao što su «SELU U POHODE»,

– Šest puta sudjelovali u emisiji “Lijepom Našom” Hrvatske radiotelevizije,

– U organizaciji udruge Libertas KAO NEKAD BOŽIĆ 2010., Društvo je u prikazalo običaje na badnjak u livanjskom kraju, a sve je prikazano na programu BHT 1 2010.

KUD „Rudine” je i sam vrlo aktivan po pitanju organizacije kulturno-umjetničkih manifestacija koje čuvaju, predstavljaju i slave hrvatsku tradicijsku kulturu, a organizirao je i tri godišnja koncerta humanitarnog karaktera i cijeli prihod darovao za najpotrebitije obitelji u župi Vidoši. Osim toga, organizatori su 6 međunarodnih ocjenjivačkih smotri izvornog folklora koje se tradicionalno održavaju na blagdan Velike Gospe pod nazivom „Gospojna“ , a od 2016. su domaćini zajedničke smotre folklora Kad zapivam niz livanjsku stranu, zahvaljujući kojoj su sačuvane broje livanjske narodne pjesme, a održava se u sklopu manifestacije “Livanjsko kulturno ljeto“.

Svoj bogati 10-godišnji, sad već 13-godišnji kulturno-umjetnički rad ovjekovječili su u jednoj prelijepoj fotomonografiji koja ostavlja bez riječi. A uz predstavljanje bit će i puno pjesme i plesa jer KUD „Rudine” našu baštinu živi i prenosi dalje.

HRT.hr