Preminuo poznati Livnjak Ivan Šuker

Preminuo je Ivan Šuker, hrvatski političar i bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade.

Šuker je preminuo protekle noći oko dva sata ujutro nakon kratke i teške bolesti.

Ivan Šuker rođen je u Livnu 1957.

Njegov otac Cvjetko radio je u Njemačkoj. Kad mu je bilo 8 godina, obitelj se iz mjesta Gornji Rujani kod Livna, gdje su živjeli, preselila u Veliku Goricu.

Završio je Srednju strojarsku školu u Zagrebu. Maturirao je s trojkom. Kraće vrijeme je studirao na Strojarskom a potom se 1976. prebacio na Ekonomski fakultet.

Prvi stupanj tog fakulteta, višu stručnu spremu, završio je 1983. godine. 1984. zapošljava se kao glavni knjigovođa u Odsjeku za budžet općine Velika Gorica.

1985. je upisao treću godinu studija na Ekonomskom fakultetu, ali je ubrzo prekinuo. Sljedeće, 1986. prelazi u Gradsku konferenciju Saveza socijalističke omladine Hrvatske gdje je bio šef računovodstva.

Nadređeni mu je bio tadašnji predsjednik SSOH-a, Darinko Kosor. Na toj dužnosti je bio do 1990.

U službenim biografijama prešućivao je taj podatak stavljajući samo da je od 1986. do 1990. bio “financijski direktor”. U Veliku Goricu se vraća 1990. Postaje voditelj Porezne uprave i član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice.

Tijekom tog razdoblja bio je od 1991. do 1992. šef Kriznog štaba te općine a od 1993. do 1997. vanjski član Poglavarstva grada Zagreba. Studij na Ekonomskom fakultetu nastavio je 1995.

Diplomirao je studirajući uz rad (voditelj Porezne uprave bio je do 1990.) 1997. s odličnim uspjehom. U komisiji za obranu diplomskog rada pod nazivom “Izvozni krediti i osigurane naplate” bili su profesori Antun Štokman, Ivo Andrijanić i Vlado Leko.

Dužnost podžupana Zagrebačke županije obnašao je od 1997. do 2000. Na izborima 2000. postaje saborski zastupnik HDZ-a. Te godine je postao i čelnik Gradskog odbora HDZ- a te gradonačelnik Velike Gorice.

Izabran je i u Predsjedništvo HDZ-a. Na unutarstranačkim izborima na VII. Općem saboru HDZ-a 2002. podržavao je Ivića Pašalića, a ne Ivu Sanadera. Pa ipak, na tom Saboru izabran je za potpredsjednika te stranke.

Nakon izbora 2003. postaje ministar financija u vladi Ive Sanadera. Na toj dužnosti je ostao sve do 2008. Smijenila ga je Jadranka Kosor pri rekonstrukciji vlade u kojoj su otišla još tri ministra.

Na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. dugo je oklijevao kome će se pridružiti. Na kraju je podržao Tomislava Karamarka. Hobi mu je bila košarka. Od 2002. do 2004.

Šuker je obnašao dužnost predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. Živio je u roditeljskoj kući u Velikoj Gorici sa suprugom Andreom s kojom ima sina Marka i kćer Katarinu.  bljesak.info