Duhovne vježbe za mlađe svećenike u Livnu

Ovogodišnje duhovne vježbe za mlađe svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije održane su od 28. do 31. kolovoza u Duhovnom centru časnih sestara Služavki Malog Isusa u Livnu. Na ovom trodnevnom susretu u krasnom i mirnom ambijentu Kuće Djeteta Isusa uz rječicu Žabljak sudjelovalo je četrnaest svećenika te uime organizatora pastoralni vikar Nediljko A. Ančić, a duhovni animator i voditelj bio je mr. don Ivo Šutalo svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije i predavač na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru. Tijekom našega boravka pratilo nas je ugodno vrijeme i gostoljubivost naših časnih sestara.

U ozračju sabranosti i otvorenosti za Božju Riječ i poticaje Duha zajedno smo molili jutarnju i večernju, slavili euharistiju, dnevno klanjali pred Presvetim, slušali razmatranja i završavali dan s Povečerjem i molitvom krunice. Bilo je vremena i za razgovor s kolegama, razmjenu iskustava i za svećeničko druženje.

Voditelj je kao okosnicu razmatranja izabrao za svećeničku egzistenciju nekoliko važnih biblijskih i teoloških tema: staviti se Bogu na raspolaganje da preko nas djeluje, opći poziv na svetost (činiti male svagdašnje stvari s velikom ljubavi), molitva – izvor duhovne snage, poniznost i milosrđe. Don Ivo je uvijek kratko polazio od biblijskog temelja spomenutih tema, a onda ih aktualizirao za naše vrijeme i iznosio mnoštvo poučnih primjera iz života svetaca te iz svojega svećeničkog života i pastoralnog djelovanja da bi nas potaknuo na istinsko predanje Bogu i na razborito i nesebično svećeničko služenje.

Više puta nas je svojim osebujnim izrazima i živim načinom izlaganja nasmijao. U misnim homilijama približio nam je marijanske dimenzije velikih Gospinih štovatelja, svetog pape Ivana Pavla II. i svete Majke Terezije iz Kalkute. Završna homilija (Lk 17,11-19: Deset gubavaca koje Isus ozdravlja) bila je posvećena zahvalnosti ponajprije Bogu a zatim ljudima koje susrećemo, s kojima radimo, koji nas u životu prate i čine nam toliko dobra.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija