Prigovori mještana livanjskih sela zbog lokacije turbina vjetroparka HB Wind

U siječnju ove godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je javni uvid u Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za Projekt  izgradnje Vjetroparka „Orlovača“, na području grada Livna, investitora HB Wind d.o.o., Livno.

Mještani okolnih sela su na vrijeme uputili argumentirane prigovore s više od 200 potpisa.

Studiju i poziv na javni uvid možete pogledati na linku:

https://www.fmoit.gov.ba/bs/okolisne-dozvole/javne-rasprave-i-javni-uvidi/javni-uvid-u-zahtjev-za-prethodnu-procjenu-utjecaja-na-okolis-za-izgradnju-vjetroparka-orlovaca-na-podrucju-grada-livna-investitora-hb-wind-d-o-o-livno

U nastavku objavljujemo neke od prigovora mještana koji još nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija:

  1. Javna rasprava provedena netransparentno prije više od 14 godina!!!???

Ova koncesija je dugi niz godina neaktivna. Ako se ikad održala neka javna rasprava sa mještanima okolnih sela to je bilo jako davno, bez potrebnih detalja i činjenica te nitko od mještana nije bio u prilici da na javnoj raspravi iskaže svoje mišljenje o položaju vjetroagregata.

  1. Projektni tim nema stručnjake iz područja ekologije okoliša

Sastav projektnog tima je nedopustiv. O studiji utjecaja na okoliš nikako ne bi trebali govoriti samo stručnjaci iz područja građevine, strojarstva i elektrotehnike koji se nalaze na spisku, a ni jedan stručnjak iz područja zaštite okoliša.

Takav sastav tima je i rezultirao studijom koja predstavlja više inženjersko-izvođački projekt, dok je u samoj studiji okoliš jedva spomenut.

Zbog toga i izostaje spisak korištene literature, a suvišno je napominjati da je pri postavljanju nultog stanja prije planirane gradnje, neophodno proučiti svu relevantnu literaturu, bez obzira na vrijeme u kojem je nastajala.

  1. U Zahtjevu za procjenu utjecaja na okoliš prikrivena stvarna udaljenost vjetroagregata od naselja

U ovom dokumentu, na stranici 7. se navodi paušalno da se „lokacija za izgradnju vjetroparka Orlovača nalazi 1,6 kilometara istočno od naselja Drinova međa“.

Nigdje u Zahtjevu se ne navodi da su prve kuće u selu Vidoši (Zaseok Jozići) udaljene samo 150m od mjesta gdje se po priloženim koordinatama planira graditi vjetroagregat pod rednim brojem 13.

Vjetroagregat pod brojem 8, se planira graditi 220 metara udaljena od prvih kuća na Drinovoj međi.

Vjetroagregati pod brojem 4, 5 i 10 po koordinatama priloženim u ovom Zahtjevu se planiraju graditi nekoliko stotina metara južno i jugozapadno od kuća (Vidovići) u selu Dobro.

Isto tako, prema koordinatama u Zahtjevu vjetroagregat pod brojem 6 se nalazi gotovo u samom zaseoku Džebe.

Vjetroagregat 12 i 7 se nalaze 200 metara odaljene od prvih kuća na Megdanu.

Vjetroagregat pod brojem 11, prema dostupnim koordinatama, se nalazi 180 metara udaljena od kuća u selu Bandovljeva  Dola.

Prilog ovoj tvrdnji je prikaz na karti svih navedenih koordinata planiranih vjetroelektrana koji možete i sami provjeriti na ovom linku: https://bit.ly/3wokU1t

Provjera udaljenosti planiranih lokacija za postavljanje vjetroagregata od prvih kuća je napravljena u programu googlearth gdje možete provjeriti naše navode.

Mještani osam livanjskih sela i zaseoka uložili prigovor na javnoj raspravi u Sarajevu