Putinov general šokirao: Ukrajina je tek odskočna daska za rat u Europi, ovo je tek početak

Ključni ruski general kojeg je Vladimir Putin ovaj tjedan promaknuo smatra invaziju Ukrajine “odskočnom daskom” za daljnji sukob s Europom. Odlukom ruskog predsjednika general Andrej Mordvičev ovaj je tjedan promaknut u čin generala pukovnika, a već je služio u ulozi zapovjednika Središnjeg vojnog okruga i ruske Središnje grupe snaga u Ukrajini.

U nedavnom intervjuu za moskovsku državnu televiziju Rusija-1, čija se snimka danas pojavila na društvenim mrežama, Mordvičev je rekao kako vjeruje da će Putinov rat trajati dosta dugo i proširiti se u budućnosti.

“Ukrajina je samo početak”
“Mislim da ima još dosta vremena za potrošiti. Bespredmetno je govoriti o određenom razdoblju. Ako govorimo o istočnoj Europi, što ćemo morati, naravno da će to biti duže”, rekao je general.

“Ukrajina je samo odskočna daska?” upitao je zatim novinar.

“Da, apsolutno. To je samo početak”, odgovorio je Mordvičev te dodao da rat “neće ovdje stati”.

https://twitter.com/TheKremlinYap?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1700441470182838679%7Ctwgr%5E637f8d264386a81f39bef4ea5859d9f6a28ddb78%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dnevno.ba%2Fvijesti%2Fputinov-general-sokirao-ukrajina-je-tek-odskocna-daska-za-rat-u-europi-ovo-je-tek-pocetak-293249%2F

Uoči invazije na Ukrajinu, Putin je iznio viziju rekonstitucije teritorija Ruskog Carstva u jedinstveni blok. Ruski čelnik i njegovi saveznici opetovano su izjavljivali da ne vide Ukrajinu neovisnu od Rusije, rekavši da se treba vratiti pod kontrolu Moskve.

Neki od Putinovih saveznika često su iznosili mogućnost širenja invazije Kremlja na zemlje NATO-a, uključujući Poljsku i nekoliko drugih istočnoeuropskih zemalja. Neki su analitičari na Zapadu stoga zabrinuto komentirali da bi Moskva mogla imati pretenzije izvan granica Ukrajine.

Dnevno.ba