TEŽAK ŽIVOT SRBA U LIVNU / Bez vode u 21. stoljeću, skupljaju kišnicu

Srpski povratnici u selima kod Livna suočeni su s mnogobrojnim problemima, jer pored loše putne i stambene infrastrukture, u 21. stoljeću prinuđeni su da koriste kišnicu budući da nije riješeno vodosnabdijevanje, rečeno je u Udruženju “Ognjena Marija Livanjska”.

Iz Udruženja su ukazali da je osnovni problem u selima Livanjskog polja taj što veliki broj kuća nije obnovljen, dok javnih poziva da se to učini više skoro da i nema.

Unatoč tome, napominju, kod nekih ljudi postoji želja za povratkom, jer su sami obnovili kuće i tu žive, ali ima i onih koji bi da se vrate jer odlaze u mirovinu, prenosi Srna.

-Postojeći putevi u srpskim selima uglavnom su makadamski i loše se održavaju. Mnogi čak i zarastaju. U povratničkim selima je nakon rata asfaltirano možda nekoliko kilometara puta, kroz različite vidove sufinanciranja, navode iz Udruženja “Ognjena Marija Livanjska”.

Među brojnim teškoćama s kojima se suočavaju srpski povratnici je nedostatak vode u selima donjeg Livanjskog polja, gdje koriste kišnicu, a tijekom ljeta mnogi su prinuđeni da plaćaju dolazak cisterne s vodom iz Livna, što je poseban problem za poljoprivrednike, prenose Nezavisne novine.

Treba reći da i pojedina hrvatska sela nemaju vodovod, ali po svemu sudeći ne postoje ni planovi da se problem vodosnabdijevanja riješi u povratničkim selima, ističu iz ove udruge.

Izoliranost povratničkih sela vidljiva je kroz nedostatke koji onemogućavaju normalan život i malobrojnih srpskih povratnika.

Ne postoji javni prijevoz do srpskih sela, trgovina nema osim jedne pokretne, tako da je za svaku veću nabavku ili odlazak liječniku neophodan prijevoz automobilom, naveli su iz “Ognjene Marije Livanjske”.

Blink.ba