U Livnu počela registracija za “Race for the Cure“, najveći društveno odgovorni događaj u Bosni i Hercegovini

Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke „Bistrica“ Livno prigodnom uličnom akcijom započela je s ovogodišnjom registracijom za najveći društveno odgovorni događaj u Bosni i Hercegovini „Race for the Cure“, čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

Podršku zdravlju žena i Udruzi oboljelih od karcinoma dojke za nepuna dva sata dalo je više od 60 građanki i građana Livna, a za odlazak u Sarajevo registriralo ih se 50. Svaka ulična akcija ima poseban značaj i poruku.

 

„Zato što vidimo ko sve to nama dobro želi – ne samo nama nego svim ženama koje bi, eto, ne daj bože, bile potencijalni oboljeli. Znači potpora, potpora – ne samo ono zagrliti te, već potpora i financijska, da se nabave ti paketići, da se osiguraju ti pregledi“, objašnjava Slavica Gotovac, predsjednica Udruge Bistrica

Ženama oboljelim od raka dojke Udruga puno znači, a ovakvim i sličnim manifestacijama podižu svijest javnosti o toj bolesti i značaju prevencije.

Marija Pendić operirana je prije 7 godina: „Dobro se osjećam, sve je OK. U udruzi sam, ne mogu reći da sam redovna svake srijede, ali kad god mogu budem, udruga mi je sve“.

„Već su osviješteni, već misle svojom glavom, sad se pokazalo da ljudi koji nisu oboljeli idu se pregledati – znači da je to, hajdemo reći, pozitivno od našeg Udruženja“, istiće Gotovac.

Premda nije oboljela, Dina Burza je članica Udruge već 7 godina: „Dajem im potporu, ujedno to koristi i meni, s tim što ja doznajem mnoge pojedinosti vezano za oboljele žene od raka dojke. Nedavno sam i ja imala jedan iscjedak iz dojke, zahvaljujući Slavici i dr. Čondriću javila sam se na vrijeme, sve je u redu i dan-danas sve se odvija dobro“.

Udružene sa sličnim organizacijama iz cijele Bosne i Hercegovine ove žene će 1. listopada, šetnjom za ozdravljenje, iz Sarajeva poručiti kako je rak dojke i dalje vodeća maligna bolest kod žena, da se u Europi na godišnjoj razini dijagnosticira pola milijuna novooboljelih, 130.000, nažalost, izgubi život.

federalna.ba