Reis Kavazović ili nije pročitao fra Lukin tekst ili…?

Nakon komentara kolumnista „Katoličkog tjednika“ dr. fra Luke Markovića o reakcijama vezanim uz snimak Daria Kordića, javio se reisul-ulema Husein ef. Kavazović optužujući autora da brani Kordića. „Katolički tjednik“ objavio je fra Lukin odgovor, koji i mi prenosimo.

“Čitam izjavu reisul-uleme Kavazovića kako u svojem tekstu Što se krije iza žestokih napada na Kordića poslije njegove nerazumne izjave branim dotičnoga. Sumnjam da je gospodin Kavazović pročitao tekst. Da jest, ne bi napisao to što je napisao. U tekstu izričito osuđujem paradiranje pojedinih katoličkih krugova s Kordićem i ukazujem na to da bi nakon odslužene zatvorske kazne bilo najbolje da se povukao u tišinu. Isto to mislim o svim osuđenicima, bez obzira osjećaju li se krivim ili ne. Ali to očekujem također od bošnjačke i srpske strane. To je, ukazujem u tekstu, najbolji put za stvaranje ozračja mira u BiH. Ako je gospodin Kavazović, doista, tekst pročitao, mogao ga je samo podržati.

Ali nije problem u tome. Problem leži u mojem zapažanju da se na ratne zločince gleda iz različitih kutova, po principu: drugi su zli, a moji nevini.

Čak niti to nije najveći problem. Problem je u mojem zapažanju da se prašina oko Kordića digla s ciljem pokušaja uništiti trenutno nešto bolju suradnju između hrvatske i bošnjačke politike u BiH. Cilj je vratiti SDA u političku arenu.

Očito se kod mnogih pojavio strah da bi BiH mogla doista postati građanskom državom, naravno uz uvažavanje konstitutivnih naroda.

I još jedna rečenica: Gospodine Kavazoviću, nikada nisam napisao niti jedan kritičan tekst o radikalizaciji islama u svijetu, a da pri tome nisam ukazao na činjenicu da su i kršćani kroz svoju povijest činili grozne stvari. I još nešto: Upozorio sam u nekoliko tekstova da od ove nove koalicije neće biti ništa, jer će pritisak na bošnjačku stranu biti veliki. Zar nemam pravo?”

Večernji.ba