Rijetko koja biljka će vam riješiti toliko problema kao ova, a sada je mlada, krcata vitaminima i besplatna

Poznata je po oštrim dlačicama koje rastu na stabljici i lišću, a u službi zdravlja može se koristiti kao suhi list, sušen smrzavanjem ili ekstrahiran u tablete, sokove i čajeve

Moderna znanost pronašla je brojne dokaze koji podupiru drevna vjerovanja oljekovitim učincima koprive, kao bogatog izvora antioksidansa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem tijelu. Jedna šalica listova koprive sadrži 37 kalorija, 2,4 grama proteina, 0,1 gram masti, 6,7 grama ugljikohidrata, 6,1 gram vlakana i 0,2 grama šećera., piše Ordinacija.hr.

Zdravstvene dobrobiti
Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcija i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, također su dobar izvor linolenske kiseline, kvercetina, željeza, magnezija i kalija. Vitamin C podupire imunološki sustav i štiti nas od raznih vrsta raka, a vitamin A neophodan je za zdravlje očiju. Osim toga, kopriva je naš moćan saveznik i kod mnogiih drugih zdravstvenih stanja:

Ublažavanje artritisa
Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima. U jednoj studiji, 27 osoba koje su imale artritične bolove u prstima osjetilo je olakšanje primjenom lista koprive na zahvaćeno područje svaki dan tijekom jednog tjedna.

Regulacija šećera u krvi
List koprive sadrži spoj nazvan UD-1 koji djeluje slično inzulinu u tijelu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, znanstvenici vjeruju da kopriva može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Poboljšanje zdravlja dišnog sustava
Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja. Studija na 98 sudionika koji su koristili liofilizirani list za svoje alergije doista je otkrila značajne prednosti korištenja koprive.

 

Zdravlje prostate
List koprive može biti učinkovit tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate, oticanje prostate. Iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području, kliničko ispitivanje na 287 osoba s BPH otkrilo je značajno smanjenje veličine njihove povećane prostate nakon što su bili liječeni listom koprive.

Revitalizacija kose i vlasišta
Naime, kopriva je jedan od najstarijih zabilježenih lijekova za liječenje i sprječavanje gubitka kose. To je prije svega zbog velike količine sumpora i silicijevog dioksida u koprivi koji poboljšavaju zdravlje kose jačajući vlasište. Redovito korištenje šampona od koprive može pospješiti ponovni rast kose i smanjiti gubitak kose.

Liječenje kožnih problema
Kopriva ima prirodna adstrigentna svojstva, a adstrigenti su izvrsni za liječenje problema s kožom kao što su masna koža, suha, svrbežna i upaljena koža uzrokovana ubodima insekata, vodene kozice, pa čak i ekcem.

Večernji.ba