Sada i službeno: Zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorima u FBiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zakon je stupio na snagu u svibnju prošle godine s početkom primjene godinu dana od stupanja na snagu, s tim da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene.

U skladu sa zakonom, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, a čiji će nadzor vršiti policijski službenici.

Kazne Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM. Ipak, kažnjavanje će početi tek godinu kasnije.

Kako u prvoj godini neće biti izricanja kazni, već samo opomena, predstoji period prilagodbe u trajanju od šest mjeseci, koji se posebno odnosi na ustanove, poduzeća i druga pravna lica. Nepostojanje detalja oko primjene zakona dovelo je do određene konfuzije i među građanima, kao i među ugostiteljima. Nejasnoće izaziva i činjenica da se još čekaju detaljna obrazloženja koja se tiču elektronskih cigareta, biljnih i drugih proizvoda za pušenje.

Oči su trenutno uprte u Ministarstvo zdravstva Federacije BiH koje treba objaviti pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, a koji je u završnoj je fazi. Da se razumjeti da će vlasnici ugostiteljskih objekata u prilagodbenom periodu ponekad možda biti u mogućnosti “progledati kroz prste” gostima koji budu željeli zapaliti cigaretu u objektu. Svakako, pred njima je i opcija da odbiju uslužiti gosta koji insistira da zapali cigaretu. Prilagodba U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIO) Kantona Sarajevo navode kako je u ovom trenutku za njih, kao i za sve građane, poznato da je zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, radnim mjestima, u sredstvima javnog gradskog prevoza te vozilima u kojima se prevoze maloljetne osobe.

“Ono što je bitno reći je da trebamo nastupiti na nekom relaksiranom principu, odnosno da će za sve pravne subjekte, javne ustanove, poduzeća, ugostitelje, primjena zakona, u punom smislu te riječi, početi tek nakon šest mjeseci”, kazala je Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informiranje u KUIP-u.

“Kada je riječ o sankcijama, njihova primjena počinje godinu dana od početka primjene zakona”, dodala je Brdarić. Zakon predviđa da vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) na vidnim mjestima istaknu znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Nadzor U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U praksi to znači da će ugostitelj tijekom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti ga uslužiti, ako gost bude inzistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

“Što se tiče inspekcijskih organa, mi ćemo u ovom dijelu djelovati preventivno, korektivno i biti podrška svim subjektima nadzora”, kazala je Brdarić, napominjući kako će donošenje pravilnika svakako značiti olakšanje kako za inspekcijske organe tako i za subjekte nadzora, pa i za građane. S obzirom na “zakonski vakuum” u kojem se nalaze prostori u kojima se konzumira nargila, Brdarić podsjeća kako zakon to još nije detaljno definirao pa je potrebno sačekati i vidjeti kakva će biti provodivost zakona. “Vjerujem da se i za njih odnosi i isto kao za sve subjekte koji služe samo piće, odnosno da je pušenje dozvoljeno uz jasno istaknuti znak, s tim da se zabrana pušenja odnosi i na vodene lule, odnosno nargile”, pojasnila je Brdarić.

“Što da me truje, ako mu je ćeif” Ekipa Anadolija pitala je i građane što misle o ovom zakonu i ono oko čega se svi slažu jeste da je on koristan u kontekstu njegovog primarnog cilja, a to je zaštita i unapređenje zdravlja stanovništva. “Iskreno se slažem s tim zakonom s obzirom na to da sam nepušač. Iako mislim da je to možda sada i prevelik zalogaj za našu državu zato što imamo previše pušača, a premalo ljudi koji će to regulirati”, kazao je Vladan Božović.

Bljesak.info