Schmidt kritizirao Kavazovića u izvještaju UN-u, reis odgovorio: “Sveta dužnost svakog muslimana je braniti svoju domovinu”

Braniti domovinu je sveta dužnost svakog musliman. To je izjavio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović nakon medijskih natpisa da je visoki predstavnik Christian Schmidt u svom posljednjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-a kritiziaro njegovu izjavu koja se odnosila na obranu Bosne i Hercegovine.

– Uvijek ću braniti svoju domovinu, a to je i sveta dužnost svakog muslimana. Neka Schmidt piše svoje izvještaje, to mu je posao – izjavio je reisul-ulema za Agenciju MINA.

Kako mediji prenose, Schmidt je u svom izvještaju izjave reisul-uleme nazvao „retorikom podjela“, stavivši ih u isti kontekst s izjavama drugih dzžnosnika koje su se odnosile na Bošnjake, „muslimane“ i „muhamedance“.

Dio izvještaja

– Retorika koja izaziva podjele i ponekad agresivna retorika nekih vjerskih vođa također je povećala napetost. Naprimjer, 1. ožujka 2023. mitropolit srpsko-pravoslavne Hrizostom (Rajko Jević) nazvao je Bošnjake “muslimanima”, a kasnije muslimane “muhamedancima”. Još jedan primjer takve retorike je izjava reis-ul-uleme islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazovića: “Na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, nitko ne treba imati dileme treba li to učiniti ili ne…” – dio je posljednjeg izvještaja Christiana Schmidta upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

Dnevnik.ba