Romi danas slave Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika, kojim ispraćaju zimu i slave dolazak proljeća. Romi u Visokom već godinama održavaju tradiciju da dan prije Đurđevdana odlaze u naselje Carica, na prirodni izvor vode okružen zelenilom.

Aktivistica nevladinog udruženja iz Visokog Biserka Halilović je u razgovoru za Fenu kazala da je Đurđevdan njihov tradicionalni praznik koji se na specifičan način obilježava u Visokom. Priča kako dan prije odlaze u naselje Carica gdje toče izvorsku vodu koju nose kući i kojom se na Đurđevdan umivaju.

Također, beru prutove drenovine i vrbe. Običaj je da tog dana svi koji dođu u naselje Carica od kuće ponesu onoliko crvenih krpica koliko članova u obitelji imaju. Halilović kaže da te crvene krpice vežu za grane drveta drena ili za vrbu, za svaku osobu u obitelji, pri tom izgovarajući: ‘Ostavljam bolest, uzimam zdravlje’. Romi u Visokom vjeruju da to donosi zdravlje obitelji. Nakon toga, beru grančice drena ili vrbe i toče vodu s izvora.

– Ujutro na Đurđevdan se rano budimo i umivamo vodom koju smo donijeli s izvora. Prutovima koje smo ponijeli kućama lagano udaramo članove obitelji i govorimo da budemo zdrav kao dren – priča Halilović. Kaže da farbaju jaja obično ljuskom od luka i žarom, tako da jaje dobije crvenu boju, koja asocira na radost. Priča kako se noć prije Đurđevdana, poslije omahe u Carici, dolazi kući i obično omladina, uz vatru i muziku, dočekuje jutro.

– Ujutro se rano budimo, palimo roštilje. Obično je tu i bogata trpeza. Danas je sve malo drugačije. Više ništa nije kao nekada, ali mi i dalje nastavljamo svake godine da dočekujemo Đurđevdan na isti način kao što smo i do sada. To je naša tradicija koju smo naslijedili od naših predaka i koju nastavljamo – zaključila je Halilović.

Bljesak.info