SDA: ‘Trojka’ pod izgovorom europskog puta pristala na Izborni zakon po željama HDZ-a

Stranke “Trojke” su na današnjem sastanku sa koalicijskim partnerima pod izgovorom napretka na europskom putu očigledno pristale na izmjene Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a.
Izmjene izbornog zakonodavstva, naročito u onom dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, nisu uvjet koji je Europska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu s ciljem donošenja odluke o otvaranju pregovora.

Umjesto da konačno usaglase usvajanje tri zakona koje traži Europska unija – Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i Zakon o sudovima BiH

– “Trojka” koristi europski put kao izgovor za nove ustupke koalicionim partnerima koji će trajno onemogućiti implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava, prije svih presude Sejdić-Finci.

Ovakvi zaključci sa današnjeg sastanka su još jedna potvrda da postoji dogovor vladajućih stranaka sa sastanka na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima, kojeg su pojedini zvaničnici iz stranaka “Trojke” uporno pokušavali negirati.

Pozivamo parlamentarne stranke da u narednom periodu usvojimo tri zakona koja je Europska unija postavila kao uvjete za dodjeljivanje pregovaračkog statusa, a ne da se europski put koristi kao izgovor za ostvarivanje po državu Bosnu i Hercegovinu pogubnih političkih ciljeva.

(Vijesti.ba)