ŠPANJOLSKA / Visoki sud podržao pravo muškarca da hoda gol ulicom

Španjolski visoki sud presudio je u korist muškarca koji je kažnjen jer je gol hodao ulicama grada u regiji Valencije, a kasnije je pokušao nag prisustvovati sudskom ročištu.

Viši regionalni sud je naveo da je odbio žalbu na odluku nižeg suda o poništavanju novčanih kazni koje su mu izrečene zbog toga što je bio gol na ulicama Aldaije, grada na periferiji regionalne prijestolnice.

No međutim, sud je priznao da postoji “pravni vakuum” u španjolskom zakonu u vezi s golotinjom u javnosti.

Alejandro Colomar (29) snimljen je kako dolazi na sud samo u planinarskim cipelama prije nego što mu je naređeno da se odjene kako bi ušao u zgradu. Na suđenju je tvrdio da su novčane kazne koje su mu izrečene zbog golotinje prekršile njegovo pravo na ideološku slobodu.

Za Reuters je rekao da se počeo skidati u javnosti 2020. godine i da je dobio više podrške nego uvreda kada je hodao gol, iako su mu jednom prijetili nožem.

“Kazna nema nikakvog smisla”, rekao je. “Optužili su me za opsceni egzibicionizam. Prema rječniku, to podrazumijeva seksualnu namjeru i nema nikakve veze s onim što sam radio.”

Javna golotinja legalna je u Španjolskoj od 1988. Svatko može hodati gol ulicom bez uhićenja, ali neke regije poput Valladolida i Barcelone uvele su vlastite zakone za reguliranje nudizma, osobito daleko od plaže.

Sud je primijetio da Aldaia nema zakon koji zabranjuje nudizam.

Sud u Valenciji presudio je da se Colomar “ograničio na to da ostane ili hoda gol u različito vrijeme u dvije različite ulice Aldaije”, a njegovo ponašanje nije nije impliciralo “promjenu sigurnosti građana, mira ili javnog reda”.narušavalo “sigurnost građana, mir ili javni red”.