Stiže električna autocesta koja će puniti auta u vožnji

Električnom autocestom će biti omogućeno punjenje baterije vozila dok se budu njome kretala.

Švedska će prva u svijetu dobiti električnu autocestu, a do 2045. godine bi mogla imati čak 3.000 kilometara električnih prometnica.

S obzirom na to da je Europska unija prošli mjesec odlučila da svi novi automobili do 2035. ne smiju emitirati ugljendioksid (CO2), njene članice nastoje imati infrastrukturu za putovanje bez fosilnih goriva.

Električnom autocestom će biti omogućeno punjenje baterije vozila dok se budu njome kretala. Stručnjaci smatraju da će to značiti duža putovanja za vozila s baterijama manjeg kapaciteta.

Time bi trebalo biti onemogućeno dugo čekanje na stanicama za punjenje strujom.

Kako je objavio Euronews, Švedska je kroz nekoliko projekata pionir u elektrifikaciji cesta, a među tim projektima je električna autocesta kojom bi trebala biti povezana logistička čvorišta između gradova Hallsberg i Orebro koji se nalaze između tri velika grada – Štokholma, Geteborga i Malmea.

Kako će funkcionirati električna autocesta

Prva dionica električne autoceste bi trebala biti izgrađena do 2025., ali još nije odlučeno kako će se njime omogućiti punjenje vozila.

Postoje tri mogućnosti, a to su sustav lančane mreže, induktivni sustavi i provodni sustav. Sustavom lančane mreže mogla bi se puniti samo teška vozila.

Riječ je o sustavu koji se trenutno koristi za napajanje tramvaja i trolejbusa. Ovakav sustav za teška električna vozila je u upotrebi od 2018. na prometnici kojom su povezani štokholmski aerodrom Arland i logistički centar u Rosersbergu.

Na cesti dugoj dva kilometra je kontaktna šina na koju se vozilo priključi kako bi se napajalo strujom. Induktivni sustav podrazumijeva to da se ispod ceste nalazi posebna oprema kojom se vozilo napaja.

Zavojnica u vozilu tu struju koristi za punjenje baterije. Provodni sustav funkcionira poput punjača za pametne mobitele.

No, umjesto, punjača, na cesti je podloga koja omogućava bežično punjenje. U švedskom gradu Visby je 2020. omogućeno bežično punjenje električnih autobusa i kamiona.

Potencijalne koristi za privatne automobile

Istraživanjem je utvrđeno da bi se električnim prometnicama veličina baterija automobila mogla smanjiti za 70 posto. Pritom je utvrđeno da u Švedskoj ne bi morale biti elektrificirani sve ceste.

Procjena je da bi bilo potrebno elektrificirati 25 posto prometnica. Švedska surađuje sa Njemačkom i Francuskom po pitanju izgradnje električnih prometnica koje namjeravaju graditi i Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

bljesak.info

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno