U Beogradu pao hrvatski narko-bos

Hrvatski državljanin G. B. (38), kojeg se navodno smatra vođom kriminalnog klana Brkovi, a za kojim je Španjolska raspisala međunarodnu tjeralicu zbog sumnje da je trgovao narkoticima i prao novac za jednu od najvećih kriminalnih grupa koja je djelovala u Granadi, uhićen je u Beogradu i to u velikoj međunarodnoj akciji pod nazivom “Zadar”, piše Kurir.

Kako španjolski mediji prenose, on se sumnjiči da je velike količine, u prosjeku više od 100 kilograma droge, krijumčario iz Granade u centralnu Europu.

– G. B. ima nadimak Brko, nema policijski dosje i živio je u luksuznoj kući u Marbelli sa suprugom, također Hrvaticom koja se bavi estetskom kirurgijom. Uhićeni je uvijek imao tjelohranitelje i to srpske državljanine – prenose španjolski mediji.

Prema njihovim navodima. G. B. je surađivao s kriminalnim grupama iz Granade i u Marbellu se preselio kako bi bio u direktnom kontaktu s tri klana koji nemaju veze jedan sa drugim, ali je od svih nabavljao drogu kako bi je krijumčario dalje.

– Kontaktirao je direktno uzgajivače hašiša i marihuane, oni su za njega pravili “rasadnike”, uzgajali drogu, a on je kamionima za međunarodni transport, sakrivenu u sofisticiranom duplom dnu ili kamufliranu u legalnu robu koja se prevozila, slao u druge zemlje Europe – navode Španjolci.

Španjolska policija tvrdi kako je u siječnju prošle godine počela pratiti ‘Brku‘.

– Praćen je sve do luksuzne vile u Puerto Banusu, gdje je živio u Marbelli. Inspektori su snimili da se nekoliko minuta ranije na parkingu sastao s jednim od šefova lokalne grupe. Isti lokalni šef narko grupe je pretresen 29. rujna u hotelskoj sobi i kod njega je pronađena puška, u drugoj sobi pribor koji se koristi za uzgoj marihuane na plantažama – otkrivaju španjolski policajci.

Istog dana, kako je utvrđeno, G. B. je napustio Španjolsku, a policija je tijekom potrage za njim pretresla 26 objekata u Granadi i Marbelli.

U potrazi je sudjelovalo 300 pripadnika civilne garde, koji su uhitili 37 ljudi i zapljenili više od 350 kilograma pupoljaka marihuane, kao i 65 kilograma hašiša, te vatreno oružje, skupocjene automobile i nakit, a našli su i više od 325.000 eura u gotovini.

– Za G. B. je raspisana međunarodna tjeralica, kao i zahtjev za izručenje. U akciju su se uključile i hrvatska i srpska policija, u suradnji s Europolom. Agenti su učinili sve da otkriju gdje se Brko sakrio, ali je on dugo bio korak ispred njih, budući da je mijenjao adrese i stalno putovao između Hrvatske i Srbije. Međutim, međunarodna suradnja urodila je plodom 13. veljače kada je G. B. uhićen u Srbiji i otpočeo je postupak njegovog izručenja Španjolskoj – otkrili su mediji iz Španjolske.