Prijavljeni ste u Njemačkoj, a ne radite: Evo koliku mirovinu možete očekivati

Navršenih pet godina rada preduvjet je za standardnu starosnu mirovinu, te mirovinu koja se isplaćuje ako imate smanjenu sposobnost privređivanja. Međutim, ako nikada niste radili, ne morate čekati pet godina – što onda?

Honorarci i nezaposleni ne plaćaju obvezne doprinose. Međutim, dobrovoljni doprinosi često su isplativi kako bi se kasnije povećala zakonska starosna mirovina.

Ali što se događa ako nikada nise radili i niste dobrovoljno uplaćivali doprinose u mirovinski fond?

Takva praksa ostavlja jasan utjecaj na zakonsku starosnu mirovinu, pišu njemački mediji.

Navršenih pet godina rada preduvjet je za standardnu starosnu mirovinu, te mirovinu koja se isplaćuje ako imate smanjenu sposobnost privređivanja. Međutim, ako nikada niste radili, ne morate čekati pet godina – što onda?

Kolika je mirovina ako se nisu uplaćivali doprinosi u mirovinski fond?

Svatko tko nema pravo na mirovinu može podnijeti zahtjev za osnovno osiguranje odnosno Grundsicherung, prenosi  Fenix-magazin.

Grundsicherung je jedna vrsta socijalne pomoći koja se financira iz poreza i koja je namijena onima koji nikada nisu uplaćivali doprinose u mirovinski fond.

Osobe u potrebi koje ne primaju redovitu starosnu mirovinu i svojim primanjima ne mogu pokriti troškove života imaju pravo na osnovno osiguranje.

Zahtjev za osnovno osiguranje se može podnijeti u slučaju potpune smanjene sposobnosti za rad i zarađivanje.

Koliko ćete dobiti novca kada podnesete zahtjev za Grundsicherung ovisi o prihodima i imovini – uzima se u obzir i imovina supružnika. Samci dobivaju najmanje 449 eura, a parovi zajedno dobivaju 809 eura.

Dohodak koji se uzima u obzir pri ostvarivanju prava na Grundsicherung uključuje, između ostalog, zarađeni prihod, mirovine, roditeljski dodatak iznad 300 eura, prihod od najma i dječji doplatak.

Imovina uključuje gotovinu, vrijednosne papire, ušteđevinu, kućnu imovinu, pa čak i automobile.

Svatko tko želi dobiti Grundsicherung mora podnijeti zahtjev.

Zahtjev se mora podnijeti uredu za socijalnu skrb ili Njemačkom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Grundsicherung se isplaćuje 12 mjeseci, nakon čega je potrebna nova prijava. Ako ste u nedoumici, trebate kontaktirati Deutsche Rentenversicherung – oni će vam reći hoćete li dobiti mirovinu ili trebate podnijeti zahtjev za Grundsicherung.

Tko ima pravo na Grundsicherung?

Osobe u potrebi koje su navršile dobnu granicu koja se na njih odnosi ili su trajno potpuni invalidi i imaju najmanje 18 godina imaju pravo na Grundsicherung u starosti i u slučaju potpunog smanjenja sposobnosti zarađivanja.

Iznos Grundsicherunga

Ako nemate drugih prihoda, uvijek provjerite imate li i pravo na Grundsicherung. Ako imate pravo možete dobiti sljedeće iznose: 449 eura samci ili 808 eura za bračni parovi.

Večernji.ba