VIDEO / U Livnu održana Noć otvorenih knjižnica, promoviran Gromoglasni šapat

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja, livanjsko Narodno sveučilište organiziralo je tradicionalnu manifestaciju “Noć otvorenih knjižnica”. Svaki 20. posjetitelj dobio je besplatno učlanjenje, a tijekom cjelovečernjeg programa održavale su se i akcije prikupljanja i darivanja knjiga.

Budući da se održava od 2013. godine „Noć otvorenih knjižnica“ u Livnu je postala tradicionalna manifestacija. Prigoda je to za predstavljanje rada i kapaciteta Gradske knjižnice, ali i popularizaciju čitanja, osobito kod onih najmlađih.

„Naučimo ih čitati i da im prenesemo naviku o važnosti čitanja i o bitnosti knjige kao nezaobilaznog medija bez obzira na ova sva tehnološka dostignuća, elektronske knjige, internet i slično“, poručila je Draga Krešo, ravnateljica Narodnog sveučilišta Livno

Marko Hrga viši je knjižničar u Gradskoj knjižnici Narodnog sveučilišta Livno. Ističe kako uglavnom čitaju koji moraju – đaci lektire: „Nažalost, ovaj manji brojsu oni ostali koji vole knjige“.

Popularizaciji knjige i čitanja kod mlađe publike, zasigurno će doprinijeti i promocija književnog prvijenca Josipa Milanovića „Gromoglasni šapat“.

„Prvi put imamo malo poznatijeg pisca. Instagram i društvene mreže čine svoje. Zahvaljujemo se i Napretku što je organizirao upravo u ovoj noći ovakav događaj“, kazala je Ljubica Krišto, posjetiteljica iz Livna.

Ines Kajić-Pervan, predsjednica HKD Napredak – podružnica Livno, navela je kako žele promovirati nove, mlade, atraktivne i zanimljive umjetničke djelatnike, odnosno umjetnike – u ovom slučaju riječ je o književniku koji je jako popularan na društvenim mrežama.

„Pisci koji su prisutni na društvenim mrežama mogu potpomoći tome da današnja mladež bude puno pismenija, da obogati svoj vokabular i u konačnici, evo, da dijeli tu ljubav prema pisanoj riječi. Do sada se pokazalo da ono što ja radim – mladi ljudi su prepoznali i podržali“, izjavio je Milanović, književnik, plesač, koreograf, influenser.

Ne sumnjamo da će u tome uspjeti budući da ima 65.000 pratitelja na Instagramu, da radi s mladima, piše, pleše, putuje i što je najvažnije – širi ljubav što god radio.

federalna.ba