U Livnu otvorena izložba grafika i poliptiha Anonije Gudelj / Fotogalerija

Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno izložbenu je sezonu u 2023. godini otvorio izložbom grafika i poliptiha Antonije Gudelj.
.
Izložba ‘Semiotika u ribljem kolopletu riječi’ dio je njezina istraživanja za doktorsku disertaciju pod temom: Kasnosrednjovjekovna estetika kršćanskih simbola u grafičkoj umjetnosti.
.
Antonija Gudelj je docentica na grafičkom odjelu na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Tijekom svog akademskog usavršavanja studijski je boravila u Ljubljani, Italiji i magistrirala kod uvaženog prof. Dževada Hoze.
.
Na izložbi je predstavljeno četrnaest radova i tri poliptiha u kombiniranoj tehnici linoreza, drvoreza i dubokog tiska. S time da je najimpozantniji poliptih sastavljen od dvadeset četiri djela na kojem je radila devet mjeseci.
.
O umjetnici je govorila muzejska savjetnica Željka Markov, istaknuvši kako je Antonija Gudelj iznimno produhovljena autorica čija je umjetnost Memento vivere, ushit i svjedočanstvo vjere.
.
Umjetnica se posvećuje mnoštvu detalja i progovara putem kršćanskih simbola i znakova koja objedinjuje u reduciranu grafičku strukturu.
.
Nazivi njezinih djela govore kako umjetnica jako puno promišlja o biblijskim i transcendentnim temama. Okupljenima se obratila i umjetnica istaknuvši kako je sve krenulo iz jedne čaše od 9 ribica izrezanih u linorezu.
.
Ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno Dražena Džeko izrazila je zadovoljstvo što je toliki broj ljubitelja umjetnosti došao na izložbu i dao podršku Antoniji Gudelj.
.
Posebno je pozdravila drage goste iz Mostara, Splita i Imotskog koji su došli izdaleka da bi nazočili otvorenju.
.
Otvorivši izložbu ravnateljica je istaknula Antoniju Gudelj kao primjer osobe koja unatoč svom invaliditetu pomiče granice i da granica u ljudskoj volji zapravo nema.
Umjetničku večer uljepšale su mlade glazbenice Osnovne glazbene škole „ Franjo S. Vilhar“, Iva Pavić i Katarina Perković.